Mindszent

2022.11.03. 18:55

Adókat és bérleti díjakat is emelt a testület

Megemelték Mindszenten a jövő évi helyi adókat, bérleti és parthasználati díjakat. A nyugdíjasok és rokkantsági nyugdíjasok kivételével fizetni kell a laborvizsgálatokért. Több épületet is bezárnak télire. Erről csütörtökön döntött a testület.

Kovács Erika

A testületi ülés előtt az összevont bizottsági ülésen hosszasan tanácskoztak a képviselők a bevételnövelést és kiadáscsökkentést célzó intézkedésekről. Fotó: Kovács Erika

Összevont bizottsági ülésen tárgyaltak a képviselők csütörtökön délután az energiaválság miatti megszorító intézkedésekről, annak érdekében, hogy jövőre is biztonságos legyen a település működtetése. A bizottságok javaslatait, ajánlásait a közvetlenül ezután kezdődő testületi ülésen fogadták el.

Jövőre 20 millió forint bérleti díjat kér az önkormányzat az Alföldvíz Zrt.-től a közmű használatáért. A 2700 példányban megjelenő, eddig ingyenes önkormányzati folyóirat árát január 1-jétől 200 forintban határozták meg.

Az öregségi, illetve rokkantsági nyugdíjas mindszentieknek jövőre is ingyenes lesz a labor, mindenki másnak fizetős, a nagylabor 1000, a kislabor 500 forintba kerül.

A téli időszakra több önkormányzati épületet, a sportcsarnokot, a volt gimnázium épületét és a művelődési ház színháztermét is bezárják. Igény mutatkozik azonban ezek alkalmankénti használatára. A testület felkérte a jegyzőt, hogy dolgozza ki az óradíjat, fűtés nélkül, kizárólag áram biztosításával.

A képviselő-testület meghatározta a város 2023-as adópolitikáját. A vállalkozások a külterületen lévő épületeik után négyzetméterenként 350, belterületen 400 forintot fizetnek. A magánszemélyek építményadója a komfort nélküli ingatlanoknál 65, egyéb estetekben 120 forint lesz négyzetméterenként. Utóbbi 15 forint/négyzetméteres emelést jelent. Az önkormányzati lakások, helyiségek bérleti díja jövőre 45 százalékkal kerül többe. A haszonbérleti díj is magasabb lesz. A nagyrévi horgásztanyák tulajdonosainak évi 25 ezer forintot kell fizetniük, a kisrévi, engedély nélkül épített horgászlakok után pedig 40 ezer forintot rótt ki a testület, utóbbiaknál a díjat 5 évre visszamenőleg kell megfizetni.

A parthasználati díj is változik, 3 méter alatt 10 ezer, 3 méter felett 30 ezer forint lesz.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában