Az alapító okirat módosítását kérik

2022.11.05. 07:00

Átmenetileg 1 főre csökkentik az idősotthon férőhelyeit

A mindszenti idősek otthonában az ellátottak száma a téli időszakban 1 fő lesz. Első olvasatra ez meglehetősen furcsa döntésnek tűnik, de van rá magyarázat.

Kovács Erika

Még Mindszenten vannak az idősek, nemsokára átköltöznek Vásárhelyre. Archív fotó: Kovács Erika

Mint ismeretes, a Hódmezővásárhelyi Többcélú Kistérségi Társulás (HTKT) által fenntartott mindszenti bentlakásos idősek otthona a téli időszakra Hódmezővásárhelyre, a Kovács-Kűry Időskorúak Otthonába költözik, gondozóik is ott dolgoznak majd az április 30-áig tartó időszakban. Ezt a fűtési költségek drasztikus emelkedésével indokolták. A hír nagy felháborodást keltett a kisvárosban, lakossági fórumon és demonstráción is tiltakoztak ellene, voltak, akik politikai ügyet kreáltak belőle.

Pálinkó Máté, a testület új képviselője volt a tiltakozások egyik főszervezője. Hangsúlyozta, ha az időseket az átmeneti időszakra elköltöztetik, akkor az egyébként 2023. december 31-éig érvényes belügyminisztériumi engedély automatikusan megszűnik. A HTKT tanácsa is erre hívta fel a figyelmet. Levélben keresték meg a Belügyminisztérium Szociális- és Gyermekjóléti Szolgáltatások Főosztályát, kérték az ezzel kapcsolatos állásfoglalást, de válasz még nem érkezett.

Azért, hogy ne szűnjön meg a mindszenti telephely az idősek átmeneti elköltöztetésével, a képviselő-testület megtalálta a megoldást, erről a november 3-ai testületi ülésen volt szó. Kezdeményezik a HTKT-nál, mint az intézmény fenntartójánál, hogy az ideiglenes elhelyezés idejére a Kapcsolat Központ alapító okiratát módosítsák, a mindszenti telephely férőhelyeinek számát 1 főre csökkentsék. Ha az ellátottak visszatérnek május 1-jén Mindszentre, akkor pedig az alapító okiratban emeljék meg az ellátottak számát ismét 20 főre. Az alapító okirat módosítása nem jár a működési engedély megszűnésével – hangzott el a képviselő-testületi ülésen.

A jelenlegi információink szerint az időseket november közepétől tudja fogadni a Kovács-Kűry otthon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában