Bevásárol, gyógyszert vált ki, tűzifát intéz

2022.11.29. 08:20

Jótevő angyalnak tartják a tanyagondnokot Ásotthalmon - fotók

Szabó Vivien tanyagondokkal délelőtt kilenckor találkozunk az ásotthalmi polgármesteri hivatal parkolójában. Már kiváltotta a gyógyszereket, bevásárolt az ellátottaknak. Csak ránk várt és már indulunk is.

Arany T. János

Szabó Vivien ásotthalmi tanyagondnok Káposzta Mária bevásárlásást hozta. Az élelmiszer mellett takarmány érkezett Marika néni kakasának, Pityunak.

– Az elődöm nyugdíjba ment, kiírtak egy pályázatot. Előtte is szociális területen dolgoztam, az idősek otthonában, és annak a bentlakásos részén voltam gondozónő. Megpályáztam és ha jól emlékszem, tizenhárom jelentkező közül engem választottak. Édesanyám is szociális területen dolgozik, valószínűleg családi indíttatásból választottam ezt a pályát – mesélte Vivien, aki nyolc éve dolgozik tanyagondnokként Ásotthalmon. Huszonhárom ellátottról gondoskodik. A bevásárláson, gyógyszerkiváltáson kívül mindenben segít nekik, amiben csak tud. Egy bácsi nemrég új mosógépet vett. A beszereléssel nem volt gond, csak a beüzemeléssel. Sok helyen a tűzifát is Vivien intézte.

Ami tavaly 25 ezer, most 60

– Télen fontos, hogy legyen tüzelő, legyen élelmiszer otthon. Igyekszünk rendszeresen rájuk nézni, szinte minden nap. Van, ahol mi hordjuk be a fát. Nekem most nincs ilyen ellátottam, de tavaly volt. A tűzifa beszerzése nehézkes. Főleg az ára miatt. Nem csak az a gond, hogy nincs, hanem ha van, annyit mondanak rá, amennyit akarnak. Egy fuvar fa, ami tavaly volt 25 ezer, azt most 60-ra mondták. Ahová most megyünk, én intéztem a téli tüzelőt – mondta. Egy gátsori ház előtt álltunk meg, a tüzelő be volt borítva az udvarra, a hétvégén érkezett.

Vivien, a jótevő angyal

Czirkó Istvánné Ilonát megviselte az élet. Az áramot korábban kikapcsolták nála, közösségi összefogással és a tanyagondnok segítségével sikerült visszakapcsoltatni. Ilonát kérdezni sem kellett, magától mondta, hogy Vivien egy angyal. – Az én jótevő angyalom. Sok segítséget kapok tőle – mesélte, majd hosszan sorolta, miket szokott kapni az önkormányzattól. Kevés pénzéből nem futotta a háziállatokra, macskáiból Vivien és a polgármester, Papp Renáta is fogadott örökbe.

Pityu a földön, Gyöngyike az ágyon kapirgál

Káposzta Mária egyedül él. Vagyis nem egészen. Petőfi Sándor jut eszembe, amikor benézek a szobába. A kakas, Pityu a földön kapirgál, Gyöngyike a gyöngytyúk az ágyról ugrik le amikor belépünk. Marika néninél nincs áram, de ez nem zavarja. Ide az élelmiszer mellett takarmányt hozunk a két szárnyasnak. – Kekszet ettek, a fene a belüket – mondta. – Ez a szobám, a konyhám, a fürdőszobám, a mindenem – mutatta. Az ablak mellett az ágyon egy nyitott könyv hevert, rajta szemüveg.

A nappal kel és fekszik

A kőszívű ember fiait olvassa de csak napnyugtáig. Gyertya mellett nem szeret olvasni, mert nem tesz jót a szemének. Lefekszik hat óra körül. Bár a szobában hideg van, csak később gyújt be. – Vivien, ezt ne hagyja itt – nyújtott át két almát a tanyagondnoknak. A múltkor Viviennel itt volt a hatéves fia, Beni, aki meghallotta, hogy Marika néninek nincs pénze, a zsebpénzéből akart adni neki. Ezért küldte most neki a két almát.

A tanyagondnokság szépségei

– Ezek az emberek nagyon hálásak. Ez nem az a munka, amit délután négykor leteszünk. Sokszor otthon is azon gondolkodok, hogy mit csináljak, hogy tudnék segíteni. Nehéz ettől függetleníteni magamat de néha muszáj. Jó érzés, hogy tudunk segíteni másokon – foglalta össze a tanyagondnokság szépségeit Vivien.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában