Szegedi hírek

2022.11.09. 18:10

Szegedre érkezett egy tűzoltóhajó

A Fertő tóról érkezett Szegedre a napokban az a tűzoltóhajó, amit ott már nem tudtak kihasználni, a Tiszán viszont nagy hasznát vehetik. A hajót a Szegedi Vízimentő és Tűzoltó Szakszolgálat tagjai vették meg, de egy sor felszerelésre még gyűjtik a pénzt.

Suki Zoltán

„Két nyaraló is kigyulladt a tiszaszigeti üdülő övezetben. A tűzoltók kiérkezésekor mindkét lakatlan épület teljes terjedelmében égett. A vízi rendészet járőrei észlelték a füstöt az ártéri nyaralók közt. A katasztrófavédelem egységei rövid időn belül a helyszínre érkeztek és megkezdték a lángok oltását. Több vízsugárral fojtották el a lángokat. A gyors beavatkozásnak köszönhetően a tűz nem terjedt tovább, személyi sérülés nem történt, viszont a nyaralók megsemmisültek. Úgy tudjuk, hogy a nyaralók frissen voltak teljesen felújítva, valószínűleg elektromos zárlat miatt gyulladtak ki.”

Ezt a pár sort még 2016 nyarán írtuk, a tűzről pedig videót is közöltünk lapunk online felületén. Azonban lehet, hogy nem is lett volna szükség a cikk megírására, ha a Szegedi Vízimentő és Tűzoltó Szakszolgálatnak már akkor megvan az a tűzoltóhajója, amit a napokban tettek vízre a városban.

Seller András, a szolgálat vezetője lapunknak elmondta, hogy a most megvásárolt tűzoltóhajó a tiszaszigeti tüzekhez hasonlók oltására is ideális. Ugyanis az ártéri tüzekhez a tűzoltók nehezen férnek hozzá, de hajóval, a vízről sokkal könnyebb ezeknek a tüzeknek a megfékezése. Ráadásul az új hajóból el tudják látni vízzel a tűzoltóautókat is.

A járműről Seller András elmondta, hogy a Fertő tóról érkezett, és akár már most tudnának vele tüzet oltani. A tetején egy vízágyú van, de több vízsugárral is tudnak majd dolgozni a vízimentők. A szakszolgálat vezetője azt is elmondta, hogy a hajót nem csak tűzoltásra használják majd. Tökéletes lesz elszabadult úszóművek, esetleg hajók megfogására, vagy akár a búvároknak kutatásra és mentésre is.

Azonban ahhoz, hogy minden szempontból tökéletes legyen, még néhány eszközre szükség lenne. Először is függetleníteni akarják a szivattyút a motortól, mert most vagy oltanak, vagy haladnak, a kettő együtt nem megy. De kellene még egy szonár, egy radar és egy rádió is. Ezek összességében több millió forintba kerülnek, most ezért gyűjt a szolgálat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában