Derekegyház

2022.12.27. 21:29

190 milliót nyertek turisztikai fejlesztésre

Mozgalmasan telt Derekegyházon a 2022-es esztendő. Több fejlesztést is megvalósítottak, közben pályáztak és nyertek, így 2023-ban tovább fejlődhet a település.

Kovács Erika

Jövőre is folytatódhat a fejlesztés – tudtuk meg Szabó István polgármestertől. Archív fotó: Kovács Erika

– A beruházásainkhoz pályázatokon nyertünk forrást, többek között a Magyar falu programban, a TOP, a Belügyminisztérium és a Leader program pályázatán – mondta Szabó István, Derekegyház polgármestere. 

A Magyar falu program jóvoltából a temetőben 21 férőhelyes urnafalat építettek, amelyet úgy alakítottak ki, hogy a jövőben bővíteni is lehessen. 

– A művelődési házunkat is csinosítgattuk. Felújítottuk a mennyezetet, a padlót, és klímákat szereltünk be. Festettünk, korszerűsítettük a kerékpártárolót, parkolót építettünk, térköveztünk. Vásároltunk egy új tanyagondnoki buszt is. 500 méter új járdát építettünk, illetve újítottunk fel. Az Arany János utcát, amely 550 méter hosszú, leaszfaltoztuk. A Leader pályázat jóvoltából kiadtunk egy könyvet 1100 év a Kórógy partján – Derekegyház története címmel – sorolta az idei év eredményeit Szabó István. 

Egy pályázat jóvoltából 76 lakos kisállatait ivartalaníttatták, csippel látták el. Belügyminisztériumi forrásból a polgármesteri hivatalnál nyílászárókat cseréltek, klímákat szereltek fel a fűtéshez, hűtéshez, továbbá mozgáskorlátozott-feljárót is építettek. 

– Több nyertes, megvalósításra váró projektünk is van 2023-ra. TOP-os pályázatból a volt óvodában kialakított szociális intézményünk, valamint a tompaháti művelődési ház nyílászáróit cseréljük ki, utóbbinál a fűtést is modernizáljuk. A faluban az Iskola utcát, Tompaháton pedig a művelődési ház utcáját aszfaltozzuk újra. Egy hete kaptuk a hírt, hogy a turisztikai pályázaton 190 millió forintot nyertünk. Tanösvényeket alakítunk ki kerékpáros pihenőkkel, átalakítjuk a lőtér épületét, ahol egy kis vízi turisztikai központot létesítünk a Kórógy lehetőségeire alapozva, és kempinget is építünk. Még nincs aláírva a támogatói okirat, vizsgáljuk, hogy miként tudjuk megoldani, mivel a támogatás nettó összeg, az áfát településünknek kellene vállalnia – részletezte. Szabó István arról is beszélt, hogy segítenek a katolikus egyháznak a kápolna felújításában is. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában