Szegedi hírek

2022.12.09. 12:11

Az SZTE Magyarország legjobb egyeteme a RUR bölcsészettudományi rangsorán

A Szegedi Tudományegyetem 132 helyet javított a Round University Ranking (RUR) frissen megjelent bölcsészettudományi listáján: idén a 173. helyezést érte el a világ legjobb intézményei között, és az első helyen végzett Magyarországon.

delmagyar.hu

A Round University Ranking (RUR) moszkvai székhelyű rangsorkészítő szervezet december 8-án jelentette meg legfrissebb, tudományterületi rangsorait. A Szegedi Tudományegyetem 132 helyet javított a bölcsészettudományi listán: a 173. helyezést érte el idén a tavalyi 305. helyhez képest, és Magyarországon a legjobb egyetem lett. A tematikus listán, amely a világ 847 vezető felsőoktatási intézményének teljesítményét rangsorolta, az SZTE az oktatást, kutatást, nemzetközi diverzitást mérő mutatók mentén is az első magyar intézmény.

Az Tisza-parti egyetem a RUR orvostudományok (Medical Sciences), élettudományok (Life Sciences) és természettudományok (Natural Sciences) listáin is dobogós helyen szerepel idén magyar viszonylatban: a harmadik helyet tudhatja magáénak, míg a nemzetközi mezőnyben a 254., a 338., illetve a 368. helyen végzett ezekben a rangsorokban.

Az említettek mellett a társadalomtudományi (Social Sciences) és a műszaki tudományok (Technical Sciences) listákra is felkerült az SZTE (585. és 648. helyezés az idei évben), és így minden RUR által értékelt tudományterületen a világ legjobb intézményei között képviselteti magát.

A Round University Ranking szakterületi rangsorai ugyanazon módszertan szerint vizsgálják a világ felsőoktatási intézményeit, mint a szervezet által készített világrangsor. Az értékelés húsz mutató és az egyetemi tevékenység négy kulcsterülete alapján történik: oktatás (40%), kutatás (40%), nemzetközi mutatók (10%) és pénzügyi fenntarthatóság (10%).

A RUR 2022 Humanities ranglista élén amerikai egyesült államokbeli intézmények állnak: a Pennsylvaniai Egyetem (University of Pennsylvania), a Massachusettsi Műszaki Egyetem (Massachusetts Institute of Technology (MIT), és a Stanford Egyetem (Stanford University).

A RUR szakterületi listái itt érhetőek el.

 

Címkék#SZTE#szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában