Szegedi hírek

2022.12.12. 20:26

Szegedi siker: átadták a Worldskills 2022 verseny magyar csapatának díjait

Magyarországnak szüksége van a szakképzésben tanulók tehetségére, ők lesznek a jövő példaképei és a gazdaság tartóoszlopai - mondta a kulturális és innovációs miniszter hétfőn Budapesten, a WorldSkills 2022 szakképzési világverseny magyar csapatának díjátadóján. Ahogy azt már lapunk is megírta, a kiválósági érmet ápolás és gondozás szakmában az SZTE Kossuth Zsuzsanna Technikum és Szakképző Iskolából Pál Blanka hozta el.

Delmagyar.hu

A díjazottak csoportképe a WorldSkills 2022 szakképzési világverseny magyar csapatának díjátadóján a Kulturális és Innovációs Minisztériumban 2022. december 12-én. Jobbról Pölöskei Gáborné szakképzésért felelõs helyettes államtitkár. Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Csák János hangsúlyozta, hogy a szakképzés az egész világon fontos kérdés, hiszen a fejlődéshez rengeteg jó szakember kell mindenütt. A fiatal magyar szakemberek sikeréhez a képzési rendszer korszerűsítése éppúgy hozzájárult, mint a szülői segítség, valamint a tanárok támogatása, akár a munkaidejükön túl is - tette hozzá.

A miniszter Pölöskei Gáborné szakképzésért felelős helyettes államtitkárral együtt adta át az elismeréseket a nyerteseknek. Az idei megmérettetésen nyújtott teljesítményéért Magyarországról 17 diák kapott elismerést. A tárcavezető szerint a Worldskills 2022 versenyen elért eredmények azt is bizonyítják, hogy a diákok és a felkészítőik rendelkeznek azzal az alkotókészséggel, ami a sikerhez kell. 

Az életben szükségük lesz arra is, hogy megőrizzék a kíváncsiságukat, hiszen problémákat csak ennek birtokában lehet megoldani, és hogy játékossággal álljanak hozzá a kihívásokhoz, hiszen így sokkal könnyebb kockázatot vállalni. Csák János kiemelte az együttműködés jelentőségét is, ugyanis mind szakmán belül, mind szakmák között ez az eredményesség kulcsa - fogalmazott.     Csák János üdvözölte, hogy Magyarország a 46. alkalommal megrendezett WorldSkills ranglistáján a 35. helyről a 12 helyre lépett elő, és a 27 magyar versenyző többsége elismerést szerzett az idei megmérettetésen.

A részvétel ugyanakkor nem csak az eredmények miatt fontos, hanem mert a világ más részeiről érkezett szakemberekkel találkozva azt is lehet látni, mit érdemes tőlük elsajátítani, milyen példákat érdemes követniük a fiatal magyar szakembereknek - tette hozzá. 

Ezüstérmet a magyar tanulók két szakmában nyertek, víz-gáz- és fűtésszerelésben Offner Márton a Zalaegerszegi SZC Széchenyi István Technikumból, webfejlesztésben Sisák Botond Bendegúz a Berzsenyi Dániel Gimnáziumból. 

A kertépítők csapatversenyében Bokor Péter és Hutter Péter, a Kisalföldi ASZC Herman Ottó Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium diákjai bronzérmet szereztek.

A kiválósági érmet - ahogy azt lapunk is megírta - ápolás és gondozás szakmában az SZTE Kossuth Zsuzsanna Technikum és Szakképző Iskolából Pál Blanka, autószerelő szakmában a Győri SZC Lukács Sándor Járműipari és Gépészeti Technikum és Kollégiumból Ölbei Zsolt László, bútorasztalos szakmában a Kisalföldi ASzC Roth Gyula Erdészeti Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumból Sajtos Dániel, épületasztalos szakmában a BKSZC Kaesz Gyula Faipari Technikum és Szakképző iskolából Nagy Dániel, festő és díszítőfestő szakmában a BMSZC Mohácsi Radnóti Miklós Technikum és Szakképző Iskolából Czimmer Bálint, fodrász szakmában a Soproni SZC Handler Nándor Technikumból Perge Zsolt, grafikus szakmában a BKSZC Kozma Lajos Faipari és Kreatív Technikumból Uszkó Dorka Csenge, informatikai rendszerüzemeltető szakmában a VSZC Boronkay György Műszaki Szakgimnázium és Gimnáziumból Bóné Áron Zoltán, szépségápoló szakmában a BKSZC Erzsébet Királyné Szépészeti Technikumból Darabos Lili, szoftverfejesztő szakmában a Szegedi SZC Gábor Dénes Technikum és Szakgimnáziumból Lakos Bence, villanyszerelő szakmában a ZSZC Keszthelyi Asbóth Sándor Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumból Szabó Bence kapta meg. A mechatronika csapatversenyében Vak Bottyán János Katolikus Műszaki és Közgazdasági Technikum, Gimnázium és Kollégium két tanulója, Ferenczi Krisztofer és Kovács Márton nyert kiválósági érmet.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában