Szegedi hírek

2022.11.03. 07:00

Ápolás és gondozás versenyszámban senki sem győzte le a kontinensről Pál Blankát

Ötödik helyezett lett a Workdskills versenyen, ezzel pedig a legjobb európai ápoló szakos tanulónak is mondhatja magát Pál Blanka. A Kossuth Zsuzsanna iskola diákja jövőre EB-n is indulhatna, de lehet, hogy mostmár a továbbtanulásra koncentrál.

Timár Kriszta

A szegedi diáklány a világ ötödik, Európa legjobb ápoló tanulója lett. Fotó: DM

A szakképzés csúcsát jelenti a WorldSkills verseny, amelyet idén ősszel Franciaországban rendeztek meg. Ezen  a különböző szakmákat tanuló diákok mérték össze tudásukat. Ahogy azt korábban már röviden hírül adtuk, ápolás és gondozás versenyszámban Pál Blanka, a SZTE Kossuth Zsuzsanna Technikum és Szakképző Iskola diákja képviselte Magyarországot, az egy héttel ezelőtti megmérettetésen pedig kiemelkedően szerepelt. A négy napos versenyt az ötödik helyen zárta, a zsűri pedig különdíjjal is jutalmazta. Helyezése azért is kiemelkedő, mert Európából senki nem tudta megelőzni, vagyis ő lett a kontinens legjobbja ezen a szakterületen.

Fotós: DM

- Összesen 16 feladatot kellett megoldanunk a verseny során, ezek közül tíz gyakorlati volt. Kórházi, ambuláns és sürgősségi eseteket is kaptunk, mindegyikre 40 perc állt rendelkezésre - mesélte lapunknak Blanka. Mindezek mellett ápolási tervet is kértek minden versenyzőtől, illetve egy dohányzás elleni plakátot is rajzolni kellett a helyszínen. A verseny angol nyelven zajlott, így a dokumentációtól a gyógyszerrendelésen át a betegekkel való kommunikációig mindent így kellett lebonyolítani. A szegedi diáklány erre készült legtöbbet, hiszen minden eshetőségre felkészülve meg kellett tanulnia a szakkifejezéseket angolul is.

Fotós: DM

- A gyakorlati feladatoka az előző évek versenyei alapján fel lehetett készülni, inkább az volt a kihívás, hogy a betegellátás minden alkalommal beleférjen a 40 percbe. De természetesen arra is oda kellett figyelni, hogy a beteggel is beszéljek, lelki támogatást is adjak neki - mesélte.

A szegedi diáklány felkészítésében osztályfőnöke, Németh Zoltánné Torma Ida mellett az elmúlt 3 hónapban részt vett a Honvéd Kórház is, itt zajlott ugyanis a világversenyre való felkészítés. Blanka elárulta, eredményére azért is büszke, mert az őt megelőző indiai, kínai és szingapúri versenyzőket már 3 éve kiválasztották erre a megmérettetésre, ők azóta erre készültek, miközben neki 6 hónap állt erre rendelkezésre.

Fotós: DM

Blanka eredményével kvalifikálta magát a jövő évi Európa-bajnokságra, egyelőre azonban még nem döntötte el, él-e ezzel a lehetőséggel. Februárban végez az iskolában, ezt követően kell eldöntenie, hogy szeretne-e még egy évet versenyfelkészüléssel tölteni, vagy megkezdi a tanulást a felvételijére. Ugyanis orvosegyetemre készül, a diploma megszerzése után pedig mentőorvosként szeretne majd munkába állni. Így bár a tehetséges diáklányt már több ápolói munkaajánlattal is megkeresték, valószínűleg nem ez a szakma lesz a végállomás az életében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában