Szemetet szedni indultunk, 13 éves migránst találtunk

Szemétszedési akciót hirdetett vasárnap délelőtt az Országos Magyar Vadászkamara megyei területi szervezete Ruzsa, Öttömös, Ásotthalom, Mórahalom, Röszke és Szőreg vadásztársaságainak részvételével. Az ásotthalmi Back-kápolna Vadásztársasághoz csatlakoztunk. 13 éves szír migránssal is találkoztunk.

Arany T. János

Volt munka bőven, elkelt a dolgos kéz az ásotthalmi erdőben. Fülöp Lilien, a Back-kápolna Vadásztársaság elnökének lánya is segített a vadászoknak a vasárnapi szemétszedésben. Fotó: Török János

Azt hittem, egy viszonylag unalmas szemétszedésre megyünk vasárnap délelőtt az ásotthalmi erdőbe. De mielőtt még egyetlen darab hulladékot felszedtünk volna, túl voltunk néhány felgyújtott embercsempészautón, osztrák rendőrök által elfogott szír migránsokon, köztük egy 13 éves fiúval való találkozáson, és egy migránsok által megzavart és az 55-ös úton elgázolt dámborjún. És csak ezek után kezdődött a szemétszedés. Riport egy átlagos vasárnap délelőttről Ásotthalomról.

Találkozó a Rúzsafánál

A Rúzsafánál, Rózsa Sándor fájánál találkoztak vasárnap reggel kilenckor az ásotthalmi Back-kápolna Vadásztársaság tagjai és segítőik, akik azért áldozták fel a délelőttjüket, hogy a migránsok által hátrahagyott iszonyatos mennyiségű szeméttől megtisztítsák, vagy legalább megpróbálják megtisztítani az ásotthalmi erdőt.

Fackelmann: Hihetetlen, ami itt van

Indulás előtt Papp Renáta, Ásotthalom polgármestere és Fackelmann István alpolgármester szóltak a jelenlévőkhöz. – A legnagyobb költség az elszállítás, erre nincs forrása jelenleg senkinek. A helyzet azt mutatja, hogy az újratermelődés folyamatos. Bízom benne, hogy előbb-utóbb kapunk központi segítséget – mondta a polgármester. – Az agrárkamara kifarolt ennek az egésznek a támogatásából, köszönjük, hogy a vadászkamara felkarolta és mellénk állt. Hihetetlen, ami itt van, aki nem erre él, annak halvány gőze sincs, hogy mi történik itt. Hordák kószálnak az erdőben. Ki vagyunk szolgáltatva ennek a csürhének, ami idejön. Mint vadász kötelességem, de hogy nekem kell szedegetnem azt a szemetet, amit egyesek beengednek ide hozzánk, az durva – fogalmazott az alpolgármester.

– Ez egy nagyszabású akció, amihez az anyagi támogatást a vadászkamara biztosította. A vadgazdálkodást ez a mennyiségű szemét ellehetetleníti. Az erdő szeretete arra ösztönöz bennünket, hogy minden eszközzel próbáljuk meg összeszedni a hulladékot. Ez nem az első akciónk, tavasszal 150 köbméter szemetet szedtünk össze, ma is megpróbáljuk elérni ezt a célt – mondta Fülöp Attila, a vadásztársaság elnöke, majd megszólalt a telefonja. Őzet gázoltak az 55-ösön. 

Az ujjain mutatja, 13 éves

– Biztos, hogy a migránsok hajtották ki, mert se üzekedés nincs, se éjszakai vadászat, más nem indokolja – tette hozzá Fackelmann. Öttömös felé indultunk. A dám borjú még élt, amikor betették a platós terepjáróba. Az egyik vadász késsel, határozott mozdulattal szabadította meg a szenvedéstől. Csöpögött a vér. Följebb mentünk. – Ez egy gyerek – mondtam a kollégámnak. Az út bal oldalán egy csapat migráns térdelt, körülbelül ugyanannyi osztrák rendőr őrizte őket. Az első a sorban egy fiatal fiú. A többiek tolmácsoltak. Nagy nehezen összehoztuk, hogy szírek. A fiú az ujjain mutatta, 13 éves. Megérkeztek a magyar egyenruhások, a döcögősen haladó beszélgetésnek vége és amúgy is szemetet szedni jöttünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában