Koszorúzás

2022.12.26. 16:40

Tóth Sándorra emlékeztek Aradon

Halálának 33. évfordulóján Aradon megkoszorúzták az 1989-es romániai forradalom egyetlen magyarországi áldozatának, a Tóth Sándornak emléket állító kopjafát a Maros-parti sétányon – írta a Maszol.ro. Az emlékünnepségen a hódmezővásárhelyi delegáció tagjaként részt vett Tóth Sándor özvegye is.

Kovács Erika

Tóth Sándort Hódmezővásárhelyen temették el, koporsóját azon az Avia tehergépkocsin vitték a temetőbe, amelyben lelőtték. Archív fotó: Kovács Erika

A vásárhelyiek 1989. december 22-ére tüntetést szerveztek a Kossuth téren, hogy tiltakozásukat fejezzék ki a romániai diktatúrával szemben. Mivel aznap délben megnyíltak a határok és a román hadsereg egy része is átállt a forradalmárok mellé, a tüntetés a forradalom melletti szolidaritási és adománygyűjtő ünnepséggé alakult át. Több ezren gyűltek össze és adakoztak, vittek lisztet, rizst, cukrot, más tartós élelmiszert. Több mint 100 ezer forint is összegyűlt, amelyből ugyancsak tartós élelmiszereket vettek. Az adományt Temesvárnak szánták a vásárhelyiek. Többen jelentkeztek a szállításra. Végül Irhás József személy- és Tóth Sándor tehertaxis autójába pakoltak be. A szállítmány azonban nem ért célba, mert az aradi hídon 1989. december 23-án hajnalban tüzet nyitottak a teherautóra, az akkor 44 éves Tóth Sándort lövések érték és a helyszínen meghalt.

Az aradi megemlékezésen Tóth Sándorné Nóra asszony, a Maszol.ro tudósítása szerint elmondta, a történtek ellenére is örömmel látogat el minden alkalommal Aradra, mert boldoggá teszi, hogy az aradiak, románok és magyarok egyaránt tisztelettel gondolnak néhai férjére, és méltóképpen ápolják az emlékét. A vásárhelyi delegáció vezetője, Berényi Károly, Hódmezővásárhely alpolgármestere szerint nemcsak két várost, hanem két nemzetet, a román és a magyar népet kötötte össze Tóth Sándor mártíromsága. 

– Számunkra, akik még élünk azok közül, akik ott voltak az eseményeken, azok a napok voltak a legszebb napjaink. Hittünk abban, hogy jó irányba változnak a dolgok, és nagyon sokat jelentett nekünk, hogy voltak, akik segíteni akartak és áldozatvállalásukkal bizonyították, hogy nem vagyunk egyedül – fogalmazott Bognár Levente aradi RMDSZ-es önkormányzati képviselő, a város korábbi alpolgármestere.

Az emlékezés végén a résztvevők megkoszorúzták azt a kopjafát, amelyet Tóth Sándor halálának első évfordulóján állítottak a várhíd közelében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában