Szegedi hírek

2022.12.14. 16:40

Újra van költségvetése a cigány önkormányzatnak

Új tagok vannak a Szegedi Cigány Nemzetiségi Önkormányzatban, amelynek így elkészülhetett a költségvetése is. Ahhoz képest, hogy négy-ötezer cigány nemzetiségű ember élhet Szegeden, a szervezet még mindig nagyon kevés pénzből gazdálkodhat. Az egyik legnagyobb problémát pedig a drogok jelentik – derült ki a közmeghallgatásukon.

Suki Zoltán

Közmeghallgatást tartott a Szegedi Cigány Nemzetiségi Önkormányzat.

Fotó: Gémes Sándor

Az államtól egymillió, a várostól négymillió, a feladatok elvégzéséért 1 millió 800 ezer forint feladatalapú támogatást kapott idén a Szegedi Cigány Nemzetiségi Önkormányzat – derült ki a szervezet szerdán tartott közmeghallgatásán. Nagy Mihály, az önkormányzat elnöke azt is elmondta, hogy a várostól kapott pénzből egymilliót vissza kellett fizetniük, mert egy ideig nem volt költségvetésük, ami szabálytalan, ezért az állam folyamatosan büntette őket. Ez a probléma azóta megoldódott. Az önkormányzatban három korábbi tag megbízatása megszűnt, mert későn adták le a vagyonnyilatkozatokat, helyettük most Bánfalvi Tibor, Erdei Béla, és Ajtai Henrik kaptak mandátumot, akikkel sikerült elfogadni a költségvetést.

Kiderült az is, hogy a nemzetiségi önkormányzat már négy helyről, jellemzően nagy szupermarketektől kap élelmiszer adományokat, ezek értéke ebben az évben már elérte a 15 millió forintot. Ezen kívül segített az önkormányzat a hátrányos helyzetű gyerekek beiskoláztatásában is.

Elhangzott, továbbra is működtetik Kiskundorozsmán a Roma tanodát, és több kulturális rendezvényt is szerveztek. Nagy Mihály azt is megemlítette, hogy a cigányság egyik legnagyobb problémája a kábítószer. Ebből van olyan, amelyekhez már olcsóbban hozzá lehet jutni, mint az alkoholhoz. Ezzel Nagy Mihály szerint mindenképpen kezdeni kell valamit.

Ismét szó volt a Cserepes soron élő cigányokról, akikkel a közmeghallgatáson résztvevők szerint nem foglalkozik megfelelően, vagyis nem partner a városvezetés.

Az elnök szerint a városban élő 4-5000 roma ember élhet, de pontos adatokat majd az idei népszámlálás kiértékelése után tudnak majd.

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában