Makó és térsége

2023.01.25. 20:40

Az új évben is a régi vizet isszák a makóiak

Az biztos, hogy továbbra sem működik a Makó térségi ivóvíz-minőségjavító beruházás rendszere, a csapokból még mindig a régi víz folyik a városban és a környező településeken. Immár 11 éve várják az indulást az emberek, és közben milliárdokat költöttek rá hazai és uniós pénzből.

Szabó Imre

Illusztráció: Pesti Tamás

Információink szerint továbbra sem üzemel az a rendszer, ami az immár 11 esztendeje indult Makó térségi ivóvíz-minőségjavító program alapján épült meg. Ennek az lenne a célja, hogy végre az uniós szabványnak is megfelelő – például alacsony arzéntartalmú – legyen a csapvíz a városban és környékén. Az érintett települések Ferencszállás, Földeák, Kiszombor, Klárafalva, Makó, Makó-Rákos, Maroslele és Óföldeák; a beruházásra egy évtized alatt több mint 5 milliárd forint uniós és hazai támogatást költöttek.

Már tavaly kész volt  

A több tízezer embert érintő fejlesztés sorsáról legutóbb bő két hónapja, tavaly novemberben érdeklődtünk a makói önkormányzatnál. Akkor azt a választ kaptuk, hogy a munkát a vállalkozó készre jelentette. A térségi önkormányzatok társulása ezt követően a jogszabályoknak megfelelő üzemeltetési feltételek meglétének vizsgálatát kérte az üzemeltető Alföldvíz Zrt.-től, illetve Nemzeti Vízművek Zrt.-től. A tájékoztatás szerint a műszaki felmérés után – amennyiben a teljesítés tényleg mindenre kiterjedően megvalósult – kerülhet sor a hatóságok megkeresésére a használatba vétel engedélyezésének lefolytatására. Ezt követően helyezhető üzembe a rendszer.

Még mindig nem működik

A hét elején újra érdeklődtünk, történt-e ebben előrelépés – amennyiben választ kapunk, visszatérünk a témára. Más forrásból azonban úgy értesültünk, hogy a rendszer továbbra sem működik, a csapokból még mindig a régi minőségű víz folyik. Erre utal az is, hogy továbbra is a helyükön vannak az érintett településen az uniós szabványnak megfelelő vizet szolgáltató konténerek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában