Helyi közélet

2023.01.16. 16:27

Krízis és stressz az életünkben

A Szülőként élni, nem csak lenni előadássorozat legutóbbi állomásán mindenkit érintő téma került terítékre: a krízis és a stressz, a negatív élmények, behatások feldolgozása, amikről Gulyásné Kis Adelina tanácsadó szakpszichológus beszélt.

Imre Péter

A Szülőként élni, nem csak lenni legutóbbi előadásán is voltak érintett érdeklődők. Fotó: Imre Péter

A negatív élmények, behatások feldolgozásáról, a helyzetek súlyosságáról, a krízisről, a stresszről és a lehetséges megoldásokról hallhattak az érdeklődők fontos dolgokat Kisteleken, a Szülőként élni, nem csak lenni előadássorozatban. Nyugodtan kijelenthetjük, ez kisebb-nagyobb mértékben mindenkit és szinte állandóan érint.

Malomkő

– Az élet egy malomkő, csak az a kérdés, felőröl vagy megcsiszol – kezdte előadását szemléletes hasonlattal Gulyásné Kis Adelina tanácsadó szakpszichológus, aki látássérültként fokozottan kitett több stresszhelyzetnek. Azzal folytatta: biztos mindannyian mondtunk már olyanokat, hogy elég volt, vége a világnak, nem bírom tovább, erre nem vagyok képes, feladom. Ezek negatív érzések, melyek megváltoztatják megszokott napirendünket, felforgatják az életünket, a világunkat.

Ugyanolyan vagy hasonló helyzetre másképpen reagálhatunk. Adelina példának hozta, hogy az egyik családban szinte sokk egy matek kettes – mert minimum a négyes az elvárt, az elfogadott érdemjegy –, másutt nagy öröm, mert a gyerkőc azzal menekült meg a bukástól. 

– Pedig látszólag ugyanarról a kettesről van szó – tette hozzá. A pozitív érzelmek gyűjtőfogalmaiként említette a figyelmet, a nyugalmat, a boldogságot, az energikusságot, a bizalmat és a játékosságot; a negatív oldalra a düh, a szorongás, a szomorúság, az unalom, a zavarodottság, az üresség és az undor került.

Egyensúlytalanság

– A krízist, amit bármi okozhat – például munkanélküliség, válás, betegség, halál – nem kerülhetjük ki. Létezik, az a kérdés, miként oldjuk meg. Teljesen kitöltheti és uralhatja a gondolkodásunkat, ilyen volt a Covid, mert aki nem kapta el a betegséget, azt is napi szinten foglalkoztatta, ami adott és jogos egy járvánnyal terhelt világban – fejtegette Gulyásné Kis Adelina. Hozzátéve: a krízis az, amit az egyén úgy, annak él meg, és azzal szemben bénának, tehetetlennek érezi magát – felborul az egyensúlya. Bár a krízis önmagában nem az, akár betegséget is okozhat.

A krízisnek van úgynevezett készenléti, küzdelmi, kapkodási – az önértékelés sérülésével – és összeomlási szakasza, utóbbi rossz megoldásokat, alkoholt, drogot, öngyilkosságot hozhat. Nagyon fontos ilyenkor a támogatás, a társas támasz, ami azt erősíti, hogy nem vagyok, nem maradtam egyedül. A lényeg az egyensúly visszabillentése, helyreállítása. 

– A stressz korábban orvosi szakkifejezés volt, manapság már mindannyian használjuk, hétköznapivá vált. Naponta többször megélhetjük, mint szorongást, feszültséget, idegességet; súlyosabb esetben testi és lelki betegségek alakulhatnak ki. A szemlélet is nagyon fontos, mert sok mindent negatívan látunk és nem vesszük észre a pozitív oldalt, a jó dolgokat. A nevetés sokat segíthet – mondta Adelina. Az előadást közös relaxáció, lazítás zárta.

Az ötödik

A sorozat utolsó előadását január 27-én, 16.30-kor tartják a Klebelsberg Művelődési Központ emeleti termében; a fogyatékkal, hátránnyal élők számára is biztonságos otthonról – de általánosságban szóba kerül minden, ami ehhez a témához kapcsolódik – Balla Gábor beszél majd az érdeklődőknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában