Hivatásszeretet nélkül nincs motiváció

2023.01.17. 19:30

Nemzeti ösztöndíjat kapott az ifjú mezőgazdász

Hobbiként fest, verset ír, egyszer még slam poetry esten is fellépett matematikai egyenletekkel teletűzdelt saját szerzeményével. Ám Simon Kitti egy életre elkötelezte magát a mezőgazdasággal, nemrégiben Nemzeti Felsőoktatási Ösztöndíjat kapott.

Tábori Szilvia

Simon Kitti gyakorlaton Fotó: DM

Majdhogynem eredendő kíváncsiság és nyitottság hajtja Simon Kittit. A kunbajai lány kapta meg nemrégiben az SZTE Mezőgazdasági Karon a Nemzeti Felsőoktatási Ösztöndíjat kiemelkedő tanulmányi eredményéért és kimagasló szakmai teljesítményéért. – A vásárhelyi mezőgazdasági kar tett minket becsületes szakemberré, és nyitott meg előttünk új utakat – fogalmazott Kitti még tavaly iskolájáról. A jelenleg negyedéves BSc-hallgató szintén Vásárhelyen, és mindenképp mesterképzésen folytatja majd. 

Feladat a szarvasmarhákkal

A Délalföldi Kertészek Szövetkezeténél gyakornokként csöppent bele egy kertészeti, fóliás kártevőkről szóló kutatásba. Arról szóló dolgozatával 2021-ben második helyet ért el a TDK versenyen. Ám a téma nem csak sikert adott, lényegében kijelölte Kitti útját. – Úgy gondolom, okkal kerültek elém azok a lehetőségek, amelyek megmutatták az irányt – mondta. Hozzátette: kezdetben elszánt és biztos volt abban, hogy egyszer szarvasmarhákkal dolgozik majd, ám a növényvédelem átírta terveit. Felfigyelt a kertészetben látottakra, megkedvelte a növénykórtant és állattant, onnantól tudta, hogy megtalálta hivatását. 

Mikó Edittől, a mezőgazdasági kar dékánjától vehette át a Nemzeti Felsőoktatási Ösztöndíjról szóló oklevelet. Fotó: SZTE Mezőgazdasági Kar
Mikó Edittől, a mezőgazdasági kar dékánjától vehette át a Nemzeti Felsőoktatási Ösztöndíjról szóló oklevelet. Fotó: SZTE Mezőgazdasági Kar

Egy élet hivatása

Elismerései, versenyei és szakmai jelenléte egyértelmű tudatosságra vallanak, ami igaz is, ám Kitti egészen 17-18 éves koráig nem tudott dönteni a folytatásról. – Családunkban soha senki nem foglalkozott mezőgazdasággal, egészen középiskoláig fogalmam sem volt arról, hogy ez lesz a hivatásom – mondta lapunknak a mezőgazdasági kar negyedéves hallgatója. Hozzátette: nem tudta megfogalmazni, mi szeretne lenni, sok minden érdekelte. Alig 14 évesen művészeti iskolába készült, rajzolt, festett, verset, prózai műveket írt. Ám édesanyja tanácsára más irányba indult. Mire elért a középiskola negyedik osztályáig, egyetlen dologban biztos volt, hogy a biológia és matematika ismereteit szeretné fejleszteni. Ekkor jött a mezőgazdasági kar ötlete szintén egy családtag javaslatára. A művészetet megőrizte hobbiként: tavalyelőtt egy szegedi slam poetry esten a matematikai egyenletekkel teletűzdelt szerzeményéért a szakma egyik elismert szereplője gratulált neki. Pedig szerinte nem sikerült túl fényesen első ilyen produkciója. 

Kérdések özönével

– Kezdetben ugyan nem tudtam, milyen pálya várhat egy mezőgazdasági mérnökre, de az első iskolai visszajelzések egyértelműen a folytatásra biztattak – hangsúlyozta. Majd mint mondta, szakmája felelőssége hatalmas. A mezőgazdasági mérnök felel a növénytermesztésért, az állattenyésztésért, a gazdaságok folyamatait alapjaiban meghatározó humán erőforrásért.  Ismerniük kell minden szakmai folyamatot, ok és okozati összefüggéseket. Kitti néhány napja egy növényorvos mellett dolgozik, növénytermesztési asszisztensként. – Kitartó, nyitott és érdeklődő vagyok, meg rengeteget tudok kérdezni – mondta arra válaszul, vajon milyen tulajdonságai teszik őt szakmája jeles képviselőjévé. Ám a hivatása szeretete nélkül hiába is próbálná motiválni magát. 

 

 







 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában