Szegedi egyetemi hírek

2023.02.24. 10:00

Hallgatók oldják meg a családi vállalkozások problémáit

A családi vállalkozások kihívásai állnak az SZTE Gazdaságtudományi Kar által meghirdetett esettanulmányi verseny fókuszában. Létező cégek valós problémáit kell majd a versenyző hallgatóknak megoldaniuk, mint például az öröklés vagy a külpiacra lépés kérdése.

Koós Kata

Kéri Anita és Prónay Szabolcs volt az 5000 euró összdíjazású verseny ötletgazdája. Fotó: Török János

Hagyományteremtő szándékkal hirdette meg az Ulysses Nemzetközi Esettanulmányi versenyt az SZTE Gazdaságtudományi Kara. A verseny az Erasmus+ európai uniós projekt keretében valósul meg.  

A motivációnk az volt, hogy aktuális, izgalmas, gyakorlati kihívást kínáljunk a hallgatóknak, ami nemzetközileg hasznosítható. Ezért döntöttünk az esettanulmányok mellett, mert azok valós, céges problémákat dolgoznak fel. Az SZTE GTK régóta tagja egy nemzetközi együttműködésnek, amelynek keretében már több oktatási innovációt szerveztünk

 – mondta el lapunknak Prónay Szabolcs, a GTK egyetemi docense. 

A verseny elnevezése Odüsszeusz kalandjaira utal.

A nemzetközi hallgatók Odüsszeuszhoz hasonlóan indulnak el a kihívások tengerén

 – közölte. A projektben az SZTE partnere két osztrák – egy bécsi és egy innsbrucki –, egy német és egy olasz intézmény. 

Fotó: Török János

A családi vállalkozások kevéssé vannak porondon Európa szerte, hazánkban is alig jellemző az ilyen témájú kurzus. Ugyanakkor például a turizmus szektorban a vállalkozások döntő többsége családi. Sőt, olyan nagy cégek is idetartoznak mint például a Zwack vagy a Beretta Fegyvergyár. Aki családi vállalkozásban dolgozott már valaha, jól tudja, hogy egészen speciális világ. Más a döntéshozatal, hiszen az ember nem rúgja ki például az édesapját

 – részletezte Prónay Szabolcs, majd további jellegzetes példakét említette az öröklés, a generációs különbségek és a külpiacra lépés problémáját. Továbbá azt a tényt, hogy ezek a vállalkozások jóval ellenállóbbak bármilyen kihívással szemben, a végsőkig kitartanak. A versenyzőknek is az említett kihívásokhoz hasonló problémákra kell majd megoldást találniuk, amelyet szakértő zsűri és természetesen az érintett cég is értékel majd.

A verseny másik főszervezője, Kéri Anita egyetemi adjunktus elmondta, 50-120 hallgató jelentkezését várják egyénileg vagy párban, a jelentkezési határidő március 21., az első forduló április 11-től kezdődik. A tét tetemes, ugyanis a verseny összdíjazása ötezer euró. Az első helyezést elérő négyfős csapat jutalma 3000 euró, a második helyezetté 1500, a harmadiké pedig 500 euró. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában