Közmeghallgatás

2023.02.15. 20:00

Idén 408 millió forintból gazdálkodhat Mártély

408 millió forint bevételi és kiadási főösszeggel fogadta el a mártélyi képviselő-testület a település 2023. évi költségvetését. Többek között erről is szó esett az esti közmeghallgatáson.

Kovács Erika

A tavaly megválasztott képviselő-testület sokat dolgozott azért, hogy visszafizessék a falu örökölt adósságait – mondta Ambrus István polgármester. Fotó: Kovács Erika

Ambrus István, Mártély tavaly augusztus 7-én megválasztott polgármestere értékelte az elmúlt félévet. Elmondta, a települést az újonnan megválasztott testület 41 millió forintos adóssággal vette át, amiben a legnagyobb összeget a hódmezővásárhelyi önkormányzat felé fennálló tartozás jelentette, emellett két meg nem valósult pályázat forrását is vissza kell fizetniük. Év végére a vásárhelyi 24 milliós tartozást kifizették, amit az tett lehetővé, hogy egy vállalkozásnak két évre bérbe adták a kempinget. A létesítményben a bérlők turisztikai fejlesztéseket terveznek.

A polgármester azt is bejelentette, hogy 2023. október 10-ig valamennyi adósságukat rendezik, amit jelentős sikerként értékelt. Beszélt arról is, hogy a közös hivatal működtetése Mártélynak eddig évi 9 millió forintjába került, amiből sikerült 1 milliót lefaragniuk. Hangsúlyozta, mindenképpen kifizetik az összeget, mert nem hagyják, hogy még egyszer adósságspirálba kerüljön Mártély.

Ambrus István arról is beszámolt a közmeghallgatáson, hogy a minibölcsőde pályázaton 46 millió forintot nyertek. A minibölcsőde 8 gyermeket fogad majd, akik nevelésében 4 felnőtt dolgozik. A bölcsődének 2024. december 31-ig kell elkészülnie.

– Előrehaladott tárgyalásokat folytatunk a hódmezővásárhelyi tankerülettel az erdei iskolánk hasznosítására. Áprilistól 6 hétre kibérlik, hogy heti 50 fős turnusoknak biztosítsák a különleges tanulási lehetőséget. Már tárgyaltunk vállalkozókkal, hogy addigra megfelelő állapotba hozzuk az épületet. Reményeink szerint szeptembertől újabb osztályok érkeznek majd 1-1 hétre Mártélyra. A jövőbeni tervünk, hogy akár az ország más területeiről is fogadjunk gyerekeket az erdei iskolába – sorolta Ambrus István. A végső cél pedig az, hogy újra legyen általános iskolája Mártélynak.

A közmeghallgatáson az idei költségvetés főbb számaival is megismerkedhettek a résztvevők. 2023-ban 408 millió forintból gazdálkodhat Mártély. Ebben 72 millió forint a helyi adó összege. Feszes költségvetés lesz, de tartható.

Ambrus István azt is bejelentette, a rezsicsökkentés érdekében eredetileg április 30-ig tartó intézményi zárásokat március 15-re feloldják. A lakosok főleg a buszközlekedésre panaszkodtak, de szóba került az újfalusi játszótér állapota is, ahová a nagy csúszda nem került vissza.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában