Helyi lakos riasztotta a katasztrófavédelmet

2023.02.03. 16:40

Megbontotta az erős szél az Emlékpont fóliáját

Hódmezővásárhelyen, az Emlékpontot beborító fóliát több helyen is megkezdte az erős szél. Egy helyi lakos riasztotta a katasztrófavédelmet és értesítették az önkormányzatot is. A katasztrófavédők eltávolították a lelógó részeket, de a tulajdonos még nem javította ki a hibát.

Kovács Erika

Még nem tudni, mikor javítják ki a megrongálódott fóliát. Fotó: Kovács Erika

Détár Zoltán vásárhelyi lakos kereste meg lapunkat az Emlékpont miatt.

– Tavaly eltávolították a vihar által megrongálódott homlokzati lemezburkolatot az épület Andrássy, Kaszap és Lehel utcákra néző oldaláról. Ideiglenes jelleggel tetőfóliát raktak fel a kőzetgyapot védelmére. Az időjárás viszontagságai miatt a fólia meggyengült és a viharos szél miatt szakadozni kezdett. Jeleztem a katasztrófavédelem felé, akik meg is szüntették az első hibát, levágták a szélben csapkolódó részt és értesítették a polgármesteri hivatal műszaki osztályát. Azóta annyi változás történt, hogy minden oldalon bontja a szél a fóliát – tudtuk meg Détár Zoltántól.

Megkerestük az önkormányzatot is az Emlékpont sérült fóliája miatt. Az Emlékpont nem az önkormányzat tulajdona, hanem az államé, a vagyonkezelői feladatokat az MNV Zrt. látja el. Az épületet az önkormányzat az MNV-vel kötött megállapodás alapján ingyen használja.

A kormányhivatal 2021 augusztusában helyszíni ellenőrzést tartott az ingatlannál, mivel az épületen lévő fém homlokzati elemek rögzítése nem megfelelő, arról nagy súlyú elemek estek le. Határozatban kötelezték a tulajdonost az épület előtti járda lezárására, a bejárati részhez védtető építésére és tartószerkezeti szakértői vélemény készítésére. Emellett kötelezték a tulajdonost az összes oldalfali fémlemez leszedésére, és az OSB lemezekre páraszellőző alátétfólia erősítésére, ami megtörtént – írták megkeresésünkre.

Az önkormányzat január 18-án értesítette az MNV képviselőjét a fólia rongálódásáról, de nem kaptak választ, hogy mikor javítják ki a hibát.

Megkeresésünkre az MNV Zrt. azt válaszolta: „Az ideiglenes burkolat mindaddig hivatott az épület védelmét szolgálni, amíg az eredeti homlokzat helyreállítása, a 2022 év decemberében elkészült, statikai szakvéleményben részletezettek szerint megtörténik. Társaságunk folyamatosan gondoskodik az ideiglenes burkolat karbantartásáról, azonban a mostani, időjárás okozta vis maior helyzet kapcsán türelmüket kérjük a javítások elvégzéséig.”

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában