Helyi közélet

2023.02.28. 16:40

Olyan akkumulátorgyár ellen tiltakozik az LMP, ami meg sem épül

Nem szeretné az LMP, hogy akkumulátorgyár épüljön Kisteleken – erről sajtótájékoztatót is tartottak kedden a településen. Csakhogy Nagy Sándor polgármester már előtte egy nappal azt mondta lapunknak, hogy ha akarnának sem tudnának akkugyárat építeni, mert nem bírná el a terhelést az elektromos hálózat.

delmagyar.hu

Stop akkugyárak! címmel tartott sajtótájékoztatót kedden Kisteleken Bakos Bernadett, a Lehet Más a Politika (LMP) országgyűlési képviselője és Fehér Attila, a párt Csongrád-Csanád vármegyei elnöke. Fehér Attila arról beszélt, hogy a kisteleki önkormányzat sürgősséggel adott el földterületeket, amelyekre egy 500 milliárdos beruházást terveztek. A politikus szerint a település polgármestere „kénytelen volt bevallani”, hogy akkumulátor alkatrészeket gyártó üzemet akarnak telepíteni a város közvetlen közelébe. Ezért az LMP írásbeli kérdéssel fordul Szijjártó Péter külügyminiszterhez, és azt kérdezik, hogy igazak-e ezek a hírek.

Hozzátette, súlyos probléma, hogy nem kérdezték meg a helyieket, és a képviselő-testület sem kapott megfelelő tájékoztatást. Ráadásul szerinte a gyár vízigénye is hatalmas, a vízhiány pedig a környéken, és a Homokhátságon amúgy is probléma.

Bakos Bernadett kijelentette, elfogadhatatlan, hogy csak félinformációkat lehet tudni a beruházásról, és arra kérte a polgármestert, hogy minél hamarabb tisztázza a kérdést. A külügyminisztertől pedig arra is választ vár, hogy milyen hatástanulmány készült, pontosan milyen beruházás készül, milyen víz- és energiaigénnyel. A képviselő emlékeztetett, azt szeretnél elérni, hogy a jövőben akkumulátorgyárat csak akkor lehessen építeni, ha előtte az átmegy egy helyi népszavazáson, és azt a lakosság is támogatja.

Lapunk megkereste még hétfőn a település polgármesterét az ügyben. Nagy Sándor kijelentette, nem létesül akkumulátorgyár a város mellett. Egészen egyszerűen azért, mert az elektromos hálózat nem bírna el egy ekkora terhelést. Azt, hogy pontosan mi épül, egyelőre nem tudni, de, hogy nem akkumulátorgyár, az biztos.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában