Kell is, meg nem is a fekvőrendőr a kertvárosiaknak

2023.02.15. 07:00

Panaszkodnak a zajra a lakók Szentesen

Nem sok sofőrnek a szíve csücske a bukkanó forgalomlassító, nincs ez másként Szentes kertvárosi részében sem. Az ott élők egy része örül annak, hogy az eszköz miatt nem száguldoznak az utakon, mások viszont arra panaszkodnak, nagy zajjal jár, ha egy ilyenen áthuppan egy megrakott utánfutó.

M. A.

A zaj néha zavarja a helyieket, de a forgalom lassítását támogatják. Fotó: Majzik Attila

A témával Kiss Csaba alpolgármestert is keresték legutóbbi fogadóóráján. Mint elmondta, a fekvőrendőrök ügye rendszeresen visszatérő kérdés a kertvárosban. Kiemelte, a városrész jellegét úgy tudják megőrizni, hogy lassítják a forgalmat, ehhez pedig fekvőrendőrt – hivatalos nevén menetdinamikai küszöböt – használnak. 

– Ebben a tekintetben szinte ott tartunk, hogy van A hét meg B hét: van, amikor van fekvőrendőr, van, amikor meg nincs. Ha felszedjük azokat a lakosság kérésére, akkor a következő időszakban érkezik az újabb aláírásgyűjtés, hogy mégis legyen valami, ami megfogja a száguldozást – fogalmazott az alpolgármester. 

Hozzátette, ez a megoldás hatásosan csillapítja és korlátozza a forgalmat, mert úgy látja, a tábláknak nincs megfelelő visszatartó erejük. Azt azonban elismeri, hogy a forgalomlassító küszöbnek van egy „mellékhatása”: ez ugyan személyautóval áthajtva rajta még nem annyira jelentkezik, de ha valaki egy jól megpakolt utánfutóval megy át egy ilyenen, az járhat komoly zajjal. 

– Megértem a bejelentők panaszát, hogy ők azért költöztek a kertvárosba, mert csendes, nyugodt környezetben szerettek volna élni, a fekvőrendőr meg pont előttük van és zavarja őket. Én azonban azt vallom, hogy – bár megértem, hogy a zajhatás kellemetlen lehet a közvetlenül ott élőknek – sokkal kevésbé bántó száz ilyen csörömpölés, mint egy mentőautó szirénája, ami egy ott történt balesethez érkezik – szögezte le Kiss Csaba.

A kertváros egyik utcájában járva ez utóbbi állítást lapunknak is megerősítették. Mint az egyik ott lakó elmondta, valóban előfordulnak zajosabb „átkelések” a fekvőrendőrökön, de nem ez a jellemző, elviselhető a zajszint.

Az alpolgármester hozzátette, a fekvőrendőrök telepítésénél figyelembe veszik a lakosság igényeit, de a városnak a közérdeket kell szem előtt tartania, ez pedig a közlekedés biztonsága.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában