Szegedi egyetemi hírek

2023.02.13. 10:09

Szegedi orvosok drámai küzdelemben segítették a törökországi földrengés áldozatait

Egy 14 éves kisfiú életét is megmentette az a három szegedi orvos, akik a Terrorelhárítási Központ felkérésére utaztak Törökországba. Antakya városában egy sürgősségi ellátóhelyet működtettek, ahol napok óta romok alatt fekvő embereket is elláttak.

K.A.R.

Fotó: SZTE

Szegedi orvosok drámai küzdelemben segítették a törökországi földrengés áldozatait – közölte lapunkkal hétfőn a  Szegedi Tudományegyetem. Mint írták, a Terrorelhárítási Központ egészségügyi sürgősségi ellátóhelyet működtetett a törökországi, földrengés sújtotta Antakya városában, itt dolgoztak a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ (SZTE SZAKK) szakemberei. A háromfős orvoscsoport a TEK orvosaival együtt a romok alól kimentett emberek sürgősségi ellátását és állapotstabilizálását biztosította, ember feletti erővel és kitartással.

A közlemény szerint a törökországi földrengés helyszínén dolgozott Pető Zoltán, a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Sürgősségi Betegellátó Önálló Osztály vezetője, Molnár Tamás, az SZTE SZAKK Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézet orvosa és Hardi Tamás, az SZTE SZAKK Sürgősségi Betegellátó Önálló Osztály munkatársa. A három szakember a Terrorelhárítási Központ felkérésére, az egészségügyi csoport részeként utazott a földrengés helyszínére. A szakemberek ember feletti erővel és kitartással dolgoztak, sokszor csak néhány óra alvással.

Fotó: SZTE

Pető Zoltán beszámolója szerint egy mobil kórházat, vagyis egy sürgősségi ellátóhelyet működtettek egy jól felszerelt táborban, miközben a Terrorelhárítási Központ csapatának további tagjai mentettek, valamint technikai, speciális tudással segítették a keresési, mentési munkát. Kiemelte, több olyan kimentettjük volt, akik napok óta feküdtek a romok alatt, köztük egy 14 éves kisfiú is. Őket első ellátást és állapotstabilizálást követően átadták a helyi mentőknek. A szegedi SBO vezetője megjegyezte, együtt dolgoztak a katasztrófavédelemmel és a helyszínen lévő többi mentőalakulattal, de messze az övéké volt a legnagyobb egészségügyi kapacitás és képesség.

Fotó: SZTE

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában