A mindszenti önkormányzat megvizsgálja, mennyibe kerülne saját fenntartásban az idősotthon működtetése

2023.03.29. 20:00

Az engedély meghosszabbításában reménykednek

A mindszenti önkormányzat az elmúlt időszakban több lehetséges fenntartót keresett meg, de senki nem kívánta átvenni az idősek otthonát. Megvizsgálják, hogy amennyiben meghosszabbítják az intézmény működési engedélyét, saját fenntartásban mennyibe kerülne az otthon működtetése.

Kovács Erika

Bizottsági ülésen, majd a képviselő-testületi tanácskozáson is szóba került a mindszenti idősotthon ügye. Fotó: Kovács Erika

A mindszenti közéletet az utóbbi időkben az idősek otthona költözésének/maradásának ügye bolygatta meg leginkább.

Tavaly októberben a képviselő-testület úgy döntött, november 1-jétől a Hódmezővásárhelyi Többcélú Kistérségi Társuláshoz (HTKT) tartozó idősek otthonát átmenetileg, a fűtési időszak végéig, a vásárhelyi Kovács-Kűry Időskorúak Otthonába költöztetik az energiaárak drasztikus emelkedése miatt. A döntés után Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere, a kistérségi társulás elnöke egy fórumot hívott össze Mindszentre, ahol kijelentette, félreértés, hogy a HTKT szeretné bezáratni a mindszenti idősek otthonát. Erre Zsótér Károly mindszenti polgármester közleményben reagált. Úgy fogalmazott, Márki-Zay Péter, a HTKT elnöke maga adott megbízást a mindszenti idősotthont is üzemeltető Kapcsolat Központ igazgatójának, hogy készítsenek megtakarítási, költséghatékonysági tervet. Ebben többek között a két bentlakásos intézmény összevonása is szerepelt. 

A mindszenti lakosok felháborodásuknak adtak hangot. Demonstrációt, utcai gyűlést és felvonulást is szerveztek az otthon helyben maradásáért. A 20 lakó közül végül csak 2-en vállalták volna az ideiglenes költözést, ezért az önkormányzat visszavonta a határozatát.

Fotó: Kovács Erika

A mindszenti idősotthon fennmaradási engedélye idén év végéig szól. Fenntartót mindenképpen vált az intézmény, mert a kistérségi társulás 2023. december 31-én megszűnik. A szerdai testületi ülésen is naprendre tűzték az idősotthon ügyét, de lapzártánkig nem értek a tárgyalásáig. Az ülést megelőző bizottsági ülésen viszont elhangzott, folyamatosan egyeztetnek a kormányhivatal szociális és gyámügyi osztályával. Azt a tájékoztatást kapták, hogy jogszabály-módosítás várható, amivel az ideiglenes működési engedélyeket meghosszabbítják. Az elmúlt 20 évben erre több példa is akadt, legutóbb 2020-ban, a mindszenti otthonnak is akkor hosszabbították meg az engedélyét 2023 végéig. Csongrád-Csanád vármegyében számos intézmény van hasonló helyzetben, mint a mindszenti. Ekkora férőhelyszám csökkenést nem tudna kezelni a szociális ellátórendszer. 

A következő ülések egyikére részletes költségtervet készítenek az intézmény esetleges önkormányzati fenntartásával kapcsolatban.

Márki-Zay Péter több fórumon is hangoztatta, hogy szükség esetén Vásárhely befogadja a mindszenti idősotthon lakóit és tovább foglalkoztatja a dolgozókat. A bizottsági ülésen elhangzott, célszerű és megnyugtató megoldás lenne, ha ezt az ajánlatot írásba foglalnák.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában