Algyőn idén 70 millió forintot költenek a közvilágítás korszerűsítésére

2023.03.01. 07:01

Fejlesztéssel spórolnak a rezsiszámlán

Hetven millió forintot költenek el azért, hogy 20,5 milliót spóroljanak. Ez elsőként furcsán hangozhat, ám az algyői képviselő-testület legutóbbi ülésén úgy döntött, hogy fejlesztik a nagyközség közvilágítási rendszerét. Első körben a legnagyobb fogyasztású lámpatesteket cserélik le.

V. A.

Fotó: Imre György

Ahogy megírtuk, Algyőnek idén 66 millió forintot kell fizetnie a közvilágításért, miután a tavalyihoz képest háromszoros áron tudják vásárolni az villamos energiát. Már az elmúlt évben elgondolkodtak azon, miként tudnának spórolni, a nagyközség a költségek lefaragását nem a közvilágítás lekapcsolásában, hanem a fejlesztésben látja.

Van, ahol a lekapcsolás mellett döntöttek

Több vármegyei településen próbálnak úgy spórolni, hogy a lekapcsolják a közvilágítást időszakosan. Eleinte Sándorfalván is ez volt a terv, végül elállt tőle a képviselő-testület. Ott egyébként a közvilágítás biztosítására a korábbi 14,5 millió helyett idén már 54 millió forintos ajánlatot kapott a település. Pusztaszeren viszont 22 órától hajnali 4-ig sötétbe borul a falu, így spórolnak, akárcsak Bakson. Utóbbi településen a képviselő-testület először úgy döntött, lekapcsolják éjszakára a közvilágítást, majd visszavonta ezt a határozatát. Nemrég Búza Zsolt polgármester mégis arról tájékoztatta Délmagyarországot, hogy végül a lekapcsolás mellett tették le a voksukat.

Algyőn inkább előremenekülnek

Az algyői képviselő-testület februári ülésén elhangzott, hogy a közvilágítás fejlesztéséről már tavaly is tárgyaltak, most viszont konkrét javaslatok kerültek az asztalra. Az előterjesztést összeállító Ludányi Attila üzemeltetési referens kifejtette, mivel az elektromos energia ára hullámzó, nem lehet tudni, hogy évek múlva milyen áron tudja az önkormányzat beszerezni a szükséges elektromos energiát, ezért célszerű olyan megoldást keresni, amellyel az elfogyasztott energia mennyiségét csökkentik.

Az önkormányzat felkérésére az MVM Lumen Kft. fejlesztési javaslatokat állított össze, ezeket ismertették a képviselőkkel. Amennyiben Algyőn az összes, szám szerint 822 darab lámpatestet modern, LED-esre cserélnék, az a tervezéssel és kivitelezéssel együtt bruttó 158 millió forintba kerülne, és a jelenlegi árak mellett ezzel a megoldással csaknem 35 milliót tudnának megtakarítani. A másik javaslat az archaizáló lámpatestek, azaz a díszesebb, frekventált helyen lévők cseréje nélkül 122 milliós árajánlatot tartalmazott. Ez a megoldás csaknem 31 milliós megtakarítást hozna. A harmadik verzió az összes nagynyomású nátrium lámpatest cseréjét tartalmazta az archaizálókkal együtt. Ezért több mint 106 milliót kellett volna fizetnie a településnek. A negyedik verzió pedig kizárólag a 354 darab nagynyomású nátrium lámpatest korszerűsítését tartalmazta, amelyre 70 milliós árajánlatot kapott a nagyközség.

Szakaszos modernizáció mellett döntöttek

Az előterjesztés kapcsán Molnár Áron polgármester úgy vélekedett, hogy az utolsó verzió az, amelyet elbír Algyő idei költségvetése, és később a források függvényében lehet majd folytatni a modernizációt. A képviselők elfogadták a településvezető érvelését, így 70 millió forintot különítettek el erre a célra.

A fejlesztéssel a jelenlegi árak mellett éves szinten 20,5 milliót spórolnak, tehát három és fél év alatt megtérül a beruházás.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában