Hamarosan beköltözhetnek a diákok a város új diákotthonába

2023.03.13. 18:10

Felépült a Szilágyi Mihály kollégium Mórahalmon

A jövő hét elején elkezdődik a 150 férőhelyes Szilágyi Mihály kollégium műszaki átadása Mórahalmon. Megépítésével a város történelmének egyik legnagyobb kormányzati beruházása a végéhez közeledik. Ősszel beköltözhetnek a diákok.

Munkatársunktól

Az utolsó simítások. Elkészült Mórahalom új, 150 férőhelyes intézménye, a Szilágyi Mihály kollégium. Fotó: Török János

A Szilágyi Mihály kollégium megépítésével Mórahalom történelmének egyik legnagyobb kormányzati beruházása a végéhez közeledik. A 150 fő elhelyezését biztosító, három szintes intézménybe a Szegedi SZC Tóth János Mórahalmi Szakképző Iskola tanulói nyerhetnek majd felvételt. Csonka Csaba projektmenedzser a  Móra-Net Tv-nek elmondta, az iskola népszerűsége miatt folyamatosan nő a diákok létszáma, ezért új kollégiumi férőhelyekre van szükség.

A mórahalmi Szilágyi Mihály kollégiumban tanulószobákat, elkülönítő-és orvosi szobákat, közösségi tereket és személyzeti helyiségeket is kialakítottak. Fotó: Móra-Net Tv

Az épület alapkövét 2021 októberében tették le a Kölcsey utcában, a korábban sportpályaként üzemelő területen. Mórahalom 2018-ban hozta létre azt a szakképző intézményt, mely azóta a térség egyik legkedveltebb iskolájává vált. Az intézmény vonzereje határon túlra is elér, a tanulók létszámának folyamatos emelkedése miatt folyamatosan további kollégiumi férőhelyekre volt szükség.

Az önkormányzat igyekezett megtenni mindent annak érdekében, hogy a Mórahalmon tanuló, de nem helyben élő diákok számára ideiglenes szálláshelyeket alakítson ki, miután a Garabonciás kollégium már az iskola nyitásakor megtelt.  Így két átmeneti diákotthon áll rendelkezésükre a Röszkei úton. Az új kollégium műszaki átadás-átvétele hamarosan elkezdődik, várhatóan egy hónapot vesz igénybe. A nyári időszakban terheléses üzemeltetés lesz, amelynek során magát az épületet, a bútorokat, eszközöket tesztelik.

Fotó: Móra-Net Tv

A modern, ízléses bútorokkal berendezett épületben tanulószobákat, elkülönítő-és orvosi szobákat, közösségi tereket és személyzeti helyiségeket is kialakítottak, de a kollégium környezetére is figyeltek. Az udvaron például rekortánpálya épül.

Fotó: Török János

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával megvalósuló beruházás célja többek között az elvándorlás csökkentése, a szülőföldön maradás és megerősödés. De az önkormányzat azt is szem előtt tartja, hogy a Mórahalmon tanuló diákok  jól érezzék magukat a kollégiumban. A tervek szerint ősszel beköltözhetnek a diákok Mórahalom új kollégiumába.

KÉPALÁ

Az utolsó simítások. Elkészült Mórahalom új, 150 férőhelyes intézménye, a Szilágyi Mihály kollégium. Fotó: Török János

A mórahalmi Szilágyi Mihály kollégiumban tanulószobákat, elkülönítő-és orvosi szobákat, közösségi tereket és személyzeti helyiségeket is kialakítottak. Fotó: Móra-Net Tv

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában