Tudományos konferenciát rendez a Mezőgazdasági Kar

2023.03.31. 11:00

Globális problémákra is reflektálnak a fiatal kutatók

Kellő kritikai érzékével, nyitottságával, tudományos eredményeivel a mai kutatók példaképe lehet Wellmann Oszkár egykori állatorvos, állattenyésztési szakember. Április 3-án tartják a róla elnevezett nemzetközi tudományos konferenciát.

T.Sz.

Sokakat vonzott a konferencia tavaly is. Archív fotó: SZTE MGK

Olyan napjainkban is kikerülhetetlen témákat kutatott az 1876-os születésű Wellmann Oszkár, mint a vitaminok, illetve az ibolyántúli sugárzás jelentősége a takarmányozásban. A szarvasmarhák csontritkulásának okait vizsgálva jött rá, hogy a korabeli elképzelésekkel ellentétben nem a D vitamin hiánya, hanem az állati szervezet mész és foszforsav forgalmának zavara a probléma eredője. Az állathigiéniai kutatásokban szintén úttörő szerepe volt, amely jelenleg is kulcsfontosságú tényező és fontos kihívás a világ szakembereinek.

A néhai állatorvos és állattenyésztési szakember nevét viseli az az április 3-án tartandó nemzetközi tudományos konferencia, amelyet a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kar munkatársai szerveznek. 

Wellmann sokszínű egyéniségével, szerteágazó kutatói munkásságával, rendhagyó módszereivel mindenképp inspiráló lehet a mai fiatal kutatóknak. Kritikai érzéke jól példázza, hogy új tudományos eredményekhez vezethet, ha nem fogadunk el mindent kész tényként 

– mondta lapunknak Czóbel Szilárd, az SZTE MGK Növénytudományi és Környezetvédelmi Intézet oktatója, a rendezvény főszervezője. Véleménye szerint a fiatal tudós kutató generációnak mindenképp nyitottságra, ugyanakkor kellően felkészült, széles látókörű mentorokra és példaképekre van szüksége. 

A globális problémák felismert súlya igényli azt megközelítést, amivel Wellmann Oszkár rendelkezett. Azt gondolom, hogy a jövő kiemelkedő kutató egyéniségei azok lesznek, akik nem csak egy nagyon szűk szakterületre látnak rá, hanem meglévő tudásukat, illetve kutatási területük eredményeit képesek hatékonyan szintetizálni, integrálni. Ezáltal egy más szemléletmóddal közelíteni a kihívásokhoz, illetve a megoldandó tudományos problémákhoz.

A Wellmann Nemzetközi Tudományos Konferenciát minden második évben online rendezik több hazai és külföldi intézettel közösen. Egyetemi oktatók, kutatók, PhD és más graduális képzésben résztvevő hallgatók jelentkezhettek. A növénytermesztési és állattenyésztési témákon kívül például az élelmiszer feldolgozás, a vadgazdálkodás, az agrár innováció, a környezetvédelem, a fenntartható fejlődés és az agrárökonómia területéről. - Idén a környezetvédelem és a fenntartható fejlődés területekre érkezett be a legtöbb kutatási anyag. Ez összefügghet azzal, hogy az ahhoz köthető globális problémák érzékeltetik az élet minden területén hatásukat. A kutatók is keresik a megoldásokat - hangsúlyozta Czóbel Szilárd. Hozzátette: nyolcvanheten regisztráltak, ám közülük a legtöbben társszerzőkkel együtt kutattak. Összesen 255 olyan kutató neve szerepel az előadásokat bemutató, már elkészült konferencia összefoglaló kötetben. Az ő munkájukat tükrözi majd az angol nyelvű április 3-i esemény, amelyet online bárki követhet. Az ehhez szükséges link hamarosan elérhető lesz a Mezőgazdasági Kar honlapján.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában