Szegedi hírek

2023.03.29. 17:30

Kiállítás nyílt a kormányhivatalban

Középkori temetőkből feltárt műtárgyak és az ásatás fotói láthatók azon a kiállításon, amely szerdán nyílt meg a kormányhivatal Rákóczi téri épületében. Az eseményen a szentesi múzeum igazgatója és a főispán egy együttműködési megállapodást is aláírt.

T. K.

Fotó: Gémes Sándor

Középkori mindennapok Árpádhalmon címmel nyílt kiállítás szerda délután a Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal Rákóczi téri épületében. A tárlat a szentesi Koszta József Múzeum régészeti anyagát mutatja be.

– Árpádhalom közelében 2017-ben mezőgazdasági munka közben találtak rá arra a középkori temetőre és templommaradványra, melyből 240 sírt tártak fel a szakemberek. A már restaurált műtárgyakból – például koporsószögekből, ékszerekből, ruhakapcsokból – illetve az ásatás során készült képekből ad ízelítőt ez a kiállítás – mondta el Irsai Farkas László, a Koszta József Múzeum igazgatója.

Az intézmény 2013-ban önállósodott, ezért, mint az igazgató mondta, minden lehetőséget kihasználnak, hogy bemutatkozhassanak a nagyközönségnek.

A megnyitón Róth Márton, Csongrád-Csanád vármegye főispánja úgy fogalmazott, a magyarokat éppen kultúrájuk teszi egyedivé. – Kulturális örökségünket kötelességünk továbbörökíteni, mert ezzel nemcsak tudást és műveltséget, hanem erkölcsi iránytűt is adunk – mondta. Beszédében kiemelte, a kormányhivatal kulturális szerepvállalásának célja, hogy ráirányítsa hazánk szellemi gazdagságára és sokszínűségére a figyelmet.

Irsai Farkas László köszönetet mondott Szentes város támogatásának, melynek jóvoltából a kiállítás Szegedre utazhatott. Hozzátette, ezzel a kiállítással elindították azt a missziót, melynek köszönhetően a kultúra indirekt módon azokat is megszólíthatja, akik nem járnak múzeumokba. Ennek részeként a tárlat megnyitása után a főispán és a múzeumigazgató egy együttműködési megállapodást is aláírt, mely szerint a vármegyei kormányhivatal kulturális, művészetközvetítő missziójában a szentesi közgyűjtemény kiemelt segítő szerepet vállal.

– Ez az együttműködés mindkét fél számára hasznos. A kormányhivatal egy kulturális attrakciót tud bemutatni az ügyintézésre az épületbe érkezőknek, számunkra pedig hasznos, hogy forgalmas helyen mutathatjuk be gyűjteményünk egy részét – fogalmazott Irsai Farkas László.

A most megnyílt kiállítás augusztusig lesz látható a hivatal aulájában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában