Hódmezővásárhely

2023.03.28. 07:00

Lebontatná az önkormányzat a Tóalj utca 13. számú házat

Lebontatja a hódmezővásárhelyi önkormányzat a Tóalj utca 13. és 13/A szám alatt található ingatlanokat. A helyére ugyanolyan parkot terveznek, mint amilyen néhány méterrel feljebb, a körforgalom felé, az úgynevezett szerelem kapunál található.

Kovács Erika

Ezt a Tóalj utcai házat bontatja el az önkormányzat Hódmezővásárhelyen. Fotó: Kovács Erika

Az épület nem életveszélyes, ha az lenne, körbe kellett volna keríteni, és táblával jelezni, de ilyesminek nyoma sincs.

A hódmezővásárhelyi önkormányzat honlapján jelent meg a város beszerzési ajánlatkérése, ami a Tóalj utca 13. és 13./A alatti zártsorú besorolású ingatlanokra vonatkozik. Az épület jobbról-balról össze van építve a szomszédos házakkal. Az ajánlatkérés, amire április 4-én 10 óráig jelentkezhetnek az építési vállalkozások, a már említett, két lakásból álló ház és melléképületei bontási engedélyezési eljáráshoz szükséges engedélyezési és kivitelezési tervdokumentáció elkészítésére vonatkozik. A vásárhelyi önkormányzat májusra tervezi a szerződéskötést, a kivitelezésre 60 nap áll majd a nyertes rendelkezésére.

Az érintett épület a Népkerti játszótérrel szemben található. Nem a Szentkirályi utca sarkán lévő tornyos ingatlanról van szó, hanem a Hősök tere irányában a közvetlenül mellette lévőről. 

Fotó: Kovács Erika

Az ingatlan két lakásból áll, az egyik üres, a másikban jelenleg is laknak.

– Az érintett ingatlanok az önkormányzat tulajdonában vannak, rendkívül rossz az állapotuk, ami nem is annyira a Tóalj utca felől látszik, hanem hátulról, a kőfal felől, a Rotary sétányról – mondta megkeresésünkre Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere. Hozzátette, Hódmezővásárhelyen 1963-ban építési tilalmat rendelt el az akkori városvezetés az épületsorra.

– Már akkor is az volt a város terve, amit azóta sem írt felül senki, hogy idővel majd kiszabadítják az épületek fogságából a városfalat, hogy körbesétálható legyen. A kőfal egy fontos műemléke a városnak, amit láthatóvá kell tenni – mondta Márki-Zay Péter.

A lebontandó épület helyére parkot terveznek, olyat, mint ami a benzinkúttal szemben található, de a kőfalat itt nem nyitják ki. A ház egyik lakása jelenleg lakott, egy többgyermekes család él ott. Márki-Zay Péter azt mondta, a családnak már több lakást is felajánlottak, ahová elköltözhetnek.

Cseri Tamás fideszes képviselő szerint a bontásnak így nem sok értelme van.

– A kőfal kibontása több évtizedes terv, a megvalósítása horribilis összeg lenne. Annak nem sok értelme van, hogy kiragadunk egy házat, hogy a helyére egy parkot építsünk, amit két oldalról két tűzfal vesz körül. Ráadásul a bontás sem lesz olcsó. A város nem áll úgy anyagilag, hogy ilyen légből kapott ötleteket finanszírozzunk, lenne helye a pénznek máshol is – mondta megkeresésünkre a képviselő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában