A polgármester 21-szer hivatkozott Zaid Naffára, mint iszlamista terroristára, a diplomata beperelte

2023.03.29. 14:00

Márki-Zay Péter ellen megint becsületsértés a vád

Kovács Erika

Fotó: Kovács Erika

Újból a vádlottak padján ül Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere, akit ezúttal Jordánia tiszteletbeli nagykövete, Zaid Naffa perelt be. A büntetőügy első tárgyalására Budapesten került sor kedden. Márki-Zay Péter a különféle médiamegjelenéseiben több mint húsz alkalommal hivatkozott Zaid Naffára, mint „nemzetközi körözés alatt álló iszlamista terroristára",  a jordán tiszteletbeli nagykövet ezért indított ellene becsületsértési büntetőpert. 

A tárgyaláson hangsúlyozta, nem iszlamista terrorista, hanem a keresztény melkita közösség tagja. Az ügyvéd közzéadta, Naffa nem letelepedési kötvénnyel, hanem tanulmányai miatt érkezett korábban Magyarországra, és nincs ellene körözés kiadva. A diplomata 1984-ben érkezett Magyarországra, hogy gépészmérnöknek tanuljon a Műegyetemen. A gépészmérnök Bsc szakot 1984 és 1989 között végezte el angol nyelven, 1989 és 1992 között pedig a Műegyetem fűtő-, szellőző- és légkondicionáló MSc szakán szerzett újabb diplomát. 2003-ban, a Medgyessy-kormány idején kapott Magyarországon letelepedési engedélyt.

A polgármester a tárgyalás után egy videóban és egy posztban is elismerte, hogy tévedett, 21 alkalommal mondta ki tévesen Zaid Naffa nevét, terroristának titulálva. Azzal védekezett, hogy egy másik arab férfival keverte össze. »Mentségemre legyen mondva, amint 2021 végén tudomást szereztem a tévedésről, többé nem kevertem a személyeket...« – írta a posztjában. 


 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában