Ismét sikeresen pályázott a zöld szemléletű Eötvös-iskola

2023.03.16. 16:40

Strapabíró, oszlopos juhar fákat ültettek Vásárhelyen

Sikeresen pályázott a vásárhelyi HSZC Eötvös József Technikum az egyik országos kereskedelmi bank hűsítő ligetek pályázatán.

T. Sz.

A jövőnek ajánlva: a frissen ültetett facsemeték között egy időkapszulát ásott el a vásárhelyi Eötvös-iskola. Fotó: Tábori Szilvia

Több éves növendék fákat ültettek el az iskolaépület és a Balogh Imsi Sportcsarnok közötti zöld területen. A csemetéket a diákok, a nyári szünetben pedig az iskola munkatársai gondozzák. 

Majdnem 900 iskola jelentkezett a kiírásra, amelyből százat választottak ki. Ötszáznál több fát és ezer feletti cserjét ültettek el a 10 millió Fa Alapítvány szakembereinek segítségével. Azt Árgyelán Diána, a mozgalom  regionális képviselője mondta el kérdésünkre, hogy kifejezetten strapabíró juharfákat választottak, hiszen a változó klímához egyre nehezebben alkalmazkodnak a növények. Jelen körülmények között az őszi, vagy a kora tavaszi ültetés a célravezető. A fák tövéhez gyorsan növő cserjék kerültek, hogy gyökereikkel a talaj vízháztartását támogassák, különösen az aszályos hónapokban. A szakember szerint az edukáció nélkülözhetetlen. A fiataloknak ismernie kell a környezeti változások következményeit és azt, hogy saját eszközeikkel mit tehetnek a fenntarthatóságért. 

 – Intézményünk ökoiskolaként is működik, a fenntartható, zöld gondolkodásmód megjelenik mindennapjainkban, gondolkodásunkban, a jövőt formáló tetteinkben. Annak külön örülök, hogy a liget ünnepélyes avatásán egy iskolai emlékekkel megtöltött időkapszulát helyezhetünk el a jövő generációjának. Bízom benne, hogy az Eötvös még hosszú ideig szolgálja Vásárhelyen az oktatást és a fejlődést – mondta Hornyák János, az iskola igazgatója. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában