A szerdai közgyűlés előtt adják át Vásárhelyen a roma önkormányzat volt elnökéről elnevezett kitüntetést

2023.04.24. 07:00

A dátum csúszott, gála sem lesz a Mátray-díj átadóján

Idén nem lesz gála a Mátray Attila-díj átadásakor Hódmezővásárhelyen, április 26-án, a közgyűlés munkájának kezdete előtt adják oda a kitüntetettnek.

Kovács Erika

Első alkalommal Raffai Lajos bádogosmester kapta meg a Mátray Attila-díjat. Archív fotó: Kovács Erika

Április 20-án küldte ki az önkormányzat a közgyűlés meghívóját, azután, hogy az ülés dátumával kapcsolatban többféle variáció is felmerült. Mint lapunknak Cseri Tamás önkormányzati képviselő erről beszámolt, az aljegyző hirtelen felmondása után szinte nem maradt jogi szakembere Vásárhelynek. Nincs jegyző, aljegyző, jogi irodavezető (utóbbi majd csak május 4-től dolgozik), nincs vezető jogtanácsos sem. Ezért az április 20-ra tervezett közgyűlést előbb április 26-ra, majd május 10-re tették, végül ismét április 26. lett a dátuma. A meghívóból derült ki, hogy a közgyűlés munkájának kezdése előtt adják át a Mátray Attila-díjat, egy ünnepi ülésen.

Mint ismeretes, tavaly télen botrány övezte a Mátray Attila-díj alapítását.

December 8-án, csütörtökön délután került a közgyűlés elé a Mátray Attila-díj alapításáról szóló határozat előterjesztése, amiről egy órát vitatkoztak a képviselők. Nem mindenki értett egyet azzal, hogy a tavaly februárban elhunyt Mátray Attiláról nevezzék el a roma közösségért sokat tett személyek elismerését szolgáló kitüntetést. Ráadásul az első jelölt még azelőtt lemondott a díjról, mielőtt a képviselők a díjalapításról szóló anyagot megkapták volna. Ezt több képviselő is méltatlannak nevezte. Végül a Márki-Zay Péter polgármestert támogató közgyűlési többség elfogadta a díjalapítást. Az elismerésre gyorsan kellett új jelöltet találnia az önkormányzatnak, mert csupán két nappal később már át is adták a kitüntetést egy gálaműsoron, amit a Kalyi Jag szervezett. Az első díjazott Raffai Lajos, idős vásárhelyi bádogosmester volt.

Az elismerést, alig egy hónappal a megalapítása és első átadása után, idén januárban ismét meghirdette az önkormányzat. Akkor azt írták, az átadás április 8-án lesz, a roma kultúra napján. A dátum csúszott, gála sem lesz, csak „ünnepi” közgyűlés, a minden bizonnyal puskaporos hangulatú rendes közgyűlés előtt. Hogy ki lesz a díjazott, erről az önkormányzat nem adott ki előzetesen információt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában