Zsombó

2023.04.21. 07:00

Beérett a hazai eper

Nagyjából egy hete elkezdett érni a hazai fóliás eper a Dél-Alföldön. Az import árakkal képtelenek versenyezni a hazai gazdák: többszörös jelenleg az árkülönbség. Hogy milyen lesz az idei termés, még nem lehet megjósolni, hiszen az időjárás nagyban befolyásolja, milyen gyorsan lesz vége a szezonnak.

Timár Kriszta

Elkezdett érni a hazai eper, a fólia alatt már egy hete szedik a tavasz első gyümölcsét. Fotó: Karnok Csaba

Az import eper mellett mostanra megjelent a magyar is. Nem nehéz észrevenni a különbséget: előbbi kevesebb, mint feleannyiba kerül. Míg a külföldről érkező áru jelenleg 1700 forint körüli kilós áron mozog, a hazaiért 4-6 ezer forintot kérnek. A nagybani árak ehhez képest nagyjából 30 százalékkal alacsonyabbak. Luxusgyümölcs tehát az eper, de ez nem azt jelenti, hogy a magyar gazdák nyerészkednek rajta, hanem hogy más országok eltérő támogatási rendszere ilyen mértékben torzítja a piacot.

– Szeretném én is ilyen olcsón adni, de nem jönne ki a matek – mondta Rescsik László.

A zsombói férfi egy hektáron, 45 fóliasátor alatt termeszti a tavasz első gyümölcsét. Mint mesélte, infláció ide vagy oda, ő tavalyhoz képest nem emelt árat. Sőt, azt sem érvényesíti benne, hogy növényvédő szerek használata nélkül termeszt. Ennek ellenére megközelíteni sem tudja az import árakat.

– Szerencsére az eperre nem kell fűteni, azt megoldja a napsütés, a kézi munkaerő azonban nagyon drága. Múlt hét szombaton vittem piacra az első szedést, innentől kezdve 20-30 ember kell ahhoz, hogy a folyamatosan érő gyümölcsöt szüreteljük. De most vásároltam félmillió forintért bogarakat is, amelyek a vegyszerek helyett védik a növényeket – sorolta csak a jelenlegi kiadásokat.

Rescsik László elárulta, az epertermesztés – amely ősszel kezdődik – május közepétől kezd el hasznot termelni. Akkor, amikor már a legalacsonyabbak az árak.

– Hogy addig milyen a szezon, azt még most sem lehet előre megjósolni. Annyi terem rajta, amennyit a Jóisten rárakott. Az pedig, hogy mennyit adunk el belőle, a vásárlókon múlik. Egyiket sem tudjuk befolyásolni – magyarázta. 

Fotó: Karnok Csaba

Tapasztalatai szerint például hétfőtől szerdáig például alig viszik az epret, pedig az akkor is terem. Éppen ezért ezeken a napokon csak azokat a gyümölcsöket szedik le, amelyeket már nagyon muszáj.

– Szóval aki igazán érett epret szeretne, ezeken a napokon érdemes keresnie – kacsintott.

De befolyásolja a szezont az időjárás is: a hirtelen betörő meleg például gyorsan leérleli ezt a gyümölcsöt.

– Hiába szeretnének a vevők még május végén is epret, ha nincs, nem tudok már adni. Eltárolni pedig lehetetlen, hiszen nagyon gyorsan romlik – tette hozzá.

A magyar gazdák egyébként abban bíznak, hogy van oka annak, hogy az import árak a szokásosnál jóval korábban beestek.

– Talán ott hamarabb vége lesz a szezonnak. Az sokat segítene a magyar termelőkön – mondta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában