Szegedi hírek

2023.04.11. 17:30

Bekavart a rossz idő a szúnyogirtóknak

S. Z.

Fotó: Tábori Szilvia

Nem úgy sikerült az idei első szúnyogirtés a Tisza mentén, ahogy azt eltervezték. A szúnyoggyérítést idén is az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) koordinálja, az ő megrendelésükre dolgoznak országszerte a vállalkozások. Mukics Dániel, az OKF szóvivője a Délmagyarországnak elmondta, hogy a munkát a múlt héten kezdték. A gyérítés első napján Pest vármegye déli részén a Duna menti vízfelületekbe juttatták ki a szúnyoglárvák ellen használt biológiai készítményt. A terepjáróval és nagynyomású permetezővel végzett munkát az időjárás nem befolyásolta, ezért erre a tervek szerint került sor. A Tisza-tónál és a folyó délebbi szakaszán, vagyis Csongrád-Csanád vármegyében is, illetve a Körösök mentén azonban repülőről szórták volna ki az irtószert, de ez a szeles idő miatt elmaradt. Mukics Dániel azt mondta, hogy ezt a tervek szerint szerdán pótolják.

Összesen 3500 hektárnyi vízfelületre juttatják ki majd repülőről a lárvákat elpusztító készítményt. A biológiai szúnyoggyérítéshez használt szer egy baktérium által termelt fehérjét tartalmaz. Ezt a készítményt juttatják a vízbe, ahol a szúnyoglárvák fejlődnek, és amelytől elpusztulnak. Ez az eljárás minden más élőlényre teljesen ártalmatlan, a kijuttatott dózisban az árvaszúnyogokra is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában