Makó

2023.04.11. 17:46

Díjátadó köszöntötte a költészet napját Makón - Fotók

Kedden átvette a Makói Medáliák-díjat a Maros-parti városban az idei kitüntetett első kötetes költő, a soproni Kiss Dávid. Megkoszorúzták a költő szobrát is a nevét viselő gimnázium előtt, majd irodalmi műsort láthattak-hallhattak az érdeklődők Tóth Péter Lóránt kunszentmiklósi versvándor, Radnóti- és Latinovits-díjas versmondó jóvoltából.

Szabó Imre

Kiss Dávid örömmel fogadta a József Attila-vers nyomán elnevezett makói díjat. Fotó: Szabó Imre

 

 Kevés nagyobb megtiszteltetés érhet ma Magyarországon egy első kötetes költőt, mint hogy átvehesse a Makói Medáliákat

 – mondta a díjátadó előtt a Délmagyarországnak Kiss Dávid soproni születésű fiatal poéta, a rangos elismerés idei kitüntetettje. Azt is elárulta, hogy költészetére Berzsenyi Dániel, Ady Endre, Radnóti Miklós és József Attila volt a legnagyobb hatással. A versírást az iskolás években kezdte, aztán amikor dolgozni kezdett, egy időre abbahagyta, de néhány éve visszatért hozzá – már a második kötetet tervezi. 

József Attilát egyébként tiszteli. 

Elképesztő az az erő, amit rövid élete alatt képviselt a magyar irodalomban, a kultúrában 

– mondta. Jelenleg néhány utcányira él Budapesten a Gát utcától, ahol József Attila a gyerekkorát töltötte. Ott mindig megáll néhány pillanatra, és elgondolkozik a költő életéről, sorsáról. 

Mint megírtuk, a makói önkormányzat az elismerést 2005-ben, József Attila születésének centenáriuma alkalmából alapította. Célja, hogy Makó támogassa az első kötetes költőket, ahogyan József Attilát is segítették makói mecénásai pályafutása indulásakor. A díjat jelképező, József Attilát ábrázoló bronz emlékplakettet Csányi Katalin szobrászművész készítette. Ezt és a vele járó százezer forintos pénzjutalmat szakmai kuratórium ítéli oda. Ezúttal a Medvék bolygója című debütáló kötetet díjazták vele. Kiss Dávidnak a szakmai kuratórium elnöke, Orcsik Roland adta át.

A díjátadót követően a József Attila Könyvtárban Tóth Péter Lóránt kunszentmiklósi versvándor, Radnóti- és Latinovits-díjas versmondó Vasútállomás című pódiumműsorát láthatták-hallhatták az érdeklődők. Az előadóművész azt mondta, elsősorban József Attila fiatalkorát igyekszik ezzel az összeállítással megidézni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában