Szegedi egyetemi hírek

2023.04.19. 14:40

Együttműködési megállapodást kötött az SZTE a Pasteur Intézettel

A világ egyik legismertebb egészségügyi kutatóbázisával kötött együttműködési megállapodást a Szegedi Tudományegyetem. A párizsi Pasteur Intézet és az SZTE közös kutatásairól és képzéseiről kedden Szegeden egyeztettek a felek.

K. K.

A szerződést Monica Sala, a Pasteur Intézet oktatási igazgatója és Rovó László, az SZTE rektora írta alá kedden Szegeden. Fotó: SZTE NKI Kovács-Jerney Ádám

Fotó: Picasa

A Szegedi Tudományegyetem újabb jelentős kutatási bázisnak, a Pasteur Intézetnek lett közvetlen együttműködő partnere. A francia intézet 5 kontinensen több mint 30 partnerrel világszinten is meghatározó fejlesztéseken dolgozik, munkatársai tíz Nobel-díjat nyertek már el. Korábban létrejött már együttműködési megállapodás a párizsi kutatóközpont és az SZTE Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Kara között. Az intézmények közötti bővebb együttműködés részleteit kedden Szegeden véglegesítették, amelynek értelmében az SZTE SZAOK meghirdeti a Pasteur Intézetben megvalósítható szakmai gyakorlati pályázati helyeket 3-6 hónapra. 

Rovó László rektor elmondta, az SZTE kutatásain belül kiemelt fontosságúak az orvosi és élő-természettudományi területek.

– Korábbi rektorunk, Szent-Györgyi Albert révén már a Szegedi Tudományegyetem is büszkélkedhet egy élettudományi területen adományozott Nobel-díjjal. Abban bízunk, hogy a Pasteur Intézettel való együttműködés számos hasonló jelentőségű és elismertségű felfedezést eredményez, amelyet akár Nobel-díjjal is honorálnak – fejtette ki.

Mivel a Pasteur Intézet partneri kapcsolatban áll a Párizsi Egyetemmel, az Erasmus-programnak köszönhetően nem csak a szegedi hallgatók vehetnek részt gyakorlaton a Pasteur Intézetben, de a francia fél oktatói és kutatói is Erasmus-támogatással érkezhetnek Szegedre. 

– Örömünkre szolgál, hogy egy oktatási, kutatási, gyógyítási és innovációs területen is kiemelkedő egyetemmel fűzhetjük szorosabbra a kapcsolatainkat. Nagyon fontosnak tartjuk, hogy a fiatal kutatók és hallgatók a mobilitási programokon keresztül valóban találkozzanak és együttműködésük még hatékonyabbá váljon. Így kamatoztathatjuk mindkét intézmény erősségeit az emberiség és a társadalom érdekében a lehető legjobban – mondta el  Monica Sala, a Pasteur Intézet oktatási igazgatója.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában