Szegedi hírek

2023.04.12. 20:00

Fotóriporteri Életműdíjat kapott Németh György

A Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ – a Magyar Újságírók Országos Szövetségének Fotóriporteri Szakosztályának szakmai partnerségével – 2018-ban Fotóriporteri Életműdíjat alapított. A díjat idén Németh György fotográfus, grafikus kapta.

Arany T. János

„Nem azért fotózok, hogy valamit elérjek.” Németh György fotóművész, a Fotóriporteri Életműdíj idei kitüntetettje számára az elismerés nem azt jelenti, hogy kész a nagy mű, hátradől és semmit nem csinál. Fotó: Török János

A szerdán megnyílt 41. Magyar Sajtófotó Kiállításon a fővárosi Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban a kiállítás megnyitóján adta át Kőrösi Orsolya, a Capa Központ vezetője a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ által a MÚOSZ Fotóriporterek Szakosztálya partnerségével alapított Fotóriporteri Életműdíjat az idei kitüntetettnek, Németh György sándorfalvi születésű, szegedi fotográfusnak. A díjazottal még szerda délelőtt otthonában beszélgettünk.

Ugyanolyan napok jönnek

Mi történik miután az ember megkap egy életműdíjat? Hátradől és élvezi a nyugdíjas éveket? Mi jön ezután?

Szerintem pontosan ugyanolyan napok jönnek ezután mint eddig. Az életműdíj kifejezésnek van egy olyan bukéja, hogy élet meg mű. Én se az életet nem óhajtom még abbahagyni és a művet sem tartom befejezettnek. Van még bőven dolgom, sőt tervezgetek egy teljesen új dolgot, áttérek másfajta dolgok fotózására.

– Erről lehet többet tudni?

Nem nagyon, mert még nem biztos. Ehhez elég sok engedély kell. Valóságos embereket szeretnék valóságos helyzetekben fotózni például kocsmákban.

Fotó: Török János

„Nem azért fotózok, hogy valamit elérjek”

– Az elismeréseinek sorába hogy illeszkedik az életműdíj?

Engem ez nagyon meglepett, még azt se tudtam, hogy most van a jelölés. Hülye dumának tűnik, de engem tényleg baromira meglepett, mert én el nem tudtam képzelni, hogy megkapom. Ez persze mint az előbb is mondtam, nem azt jelenti, hogy befejezett a mű ezzel a díjjal. Én nem azért fotózok, hogy valamit elérjek, hanem azért mert szeretem, érdekel és kíváncsi vagyok.

Van amiben nem újul meg az ember

– Hányszor lehet megújulni egy közel 50 éves szakmai pályafutás alatt?

Húszas éveim elején kezdtem fotózni. Amíg amatőr voltam, azt fotóztam, amit akartam, teljesen saját érzéseimből. Amikor profi fotós lettem, ott azért megmondták, hogy mit kell csinálnom. Ez a Magyar Távirati Iroda volt ahol hírügynökségi fotóriporterként dolgoztam. Azt munkának vettem. Amikor otthagytam és nyugdíjas lettem, akkor kezdtem el fotózni. De van, amiben nem újul meg az ember. Alapvetően két dolgot fotózok. Ha sikerül elszabadulni jó messzire, akkor onnan hozok képeket, de ott is inkább az embereket fotózom, másrészt meg azt, ami itt van közel, például a Homokhátságot.

Fotó: Török János
Fotós: TOROK JANOS

Urbán, Szebeni, Rédei és Benő

A Fotóriporteri Életműdíjat 2018-ban a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ alapította a Magyar Újságírók Országos Szövetsége Fotóriporteri Szakosztályának szakmai partnerségével. A díjat 2018-ban Urbán Tamás, 2019-ben Szebeni András, 2020-ban Rédei Ferenc, 2021-ben Benkő Imre, tavaly Fejér Gábor kapta.

Németh György (1951)

Szegeden élő fotográfus, grafikus, tanár. 1989-ig a Juhász Gyula Tanárképző Főiskola pedagógia tanszékén dolgozott, amatőrként a Szegedi Fotóklub Kontakt alkotócsoportjában kezdett fényképezni. 1989-től az MTI Dél-Alföldi régiójának újságíró-fotóriportereként dolgozott. Munkáival rendszeresen szerepelt az évi sajtófotó pályázatokon, számos díjat nyert. Grafikusként, karikaturistaként több mint száz könyvben és egyéb kiadványban szerepelnek munkái. Több évtizede dokumentálja a Szegedhez közeli homokháti tanyavilágban élők világát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában