Sándorfalva

2023.04.15. 11:30

Gyűrűzik a madarakat a Fehér-tónál - Fotók

Munkatársunktól

Fotó: Török János

Fotó: Török János

 A madárgyűrűzés egy kutatási módszer, amely a madarak egyedi jelölésén alapul. A sorszámozott gyűrűkkel megjelölt madarak minden egyes megfigyelése, visszafogása vagy kézrekerülése sokat árul el életükről, különösen mozgásukról, vonulásukról. A madárgyűrűzés segítségével – sok más igen hasznos eredmény mellett – megismerhetjük az egyes fajok szezonális vonulási útvonalait, pihenő- és táplálkozóhelyeit, telelőterületeit, végső soron a madárvonulási rendszerek egész Földünket átfogó hálózatát. 

A Kiskunsági Nemzeti Park és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület jóvoltából immár 25 éve folyik gyűrűzési munka Szeged mellett is. A Fehértónál nemrégiben felépült Szalakóta Látogatóközpontban a 17 hálóból álló pallósornál folyamatosan gyűrűzik a madarakat. Tokody Béla, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Csongrád-Csanád megyei helyi csoportjának titkára lapunknak elmondta, jelenleg kéthetente hétvégén tartanak gyűrűzési bemutatókat, ezekre ellátogatva bárki személyesen is megtapasztalhatja, hogyan zajlik ez. Most vasárnap is láthatják a kilátogatók a délelőtt folyamán, hogy a sok színes madarat, amelyek a kifeszített hálókba akadnak, hogyan jelölik meg.

Többek között kuvik, cigánycsuk és az év madara, a barkós cinege is látható lesz, hiszen szép számban költenek ezen a területen

 – mesélte. De megtekinthető a látogatóközpontban az is, hogyan lehet madárbarát kertet kialakítani.

A programot esős időben nem tartják meg, az ugyanis a madarak számára balesetveszélyes lehet. Az ingyenes programhoz azonban bármikor, később is lehet csatlakozni, az időpontokat az egyesület Facebook-oldalán mindig nyilvánossá teszik. Nyáron pedig 6 héten keresztül minden hétvégén gyűrűznek, hiszen ennek a munkának elsősorban nem ismeretterjesztés, hanem kutatási adatok gyűjtése a célja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában