Közmeghallgatáson ismertették a terveket

2023.04.12. 14:40

Jövő tavasszal kezdődhet az új Hungerit gyár építése Szentesen

Megduplázná vágási kapacitását egy új baromfivágóhíd és -feldolgozó üzem létrehozásával a szentesi Hungerit Zrt. Az új, 23 ezer négyzetméteres alapterületű egység jelenleg tervezési fázisban van, legkorábban 2025 végén – 2026 elején indulhat meg az ipari termelés. A cég terjeszkedése áldozatokkal is jár, a Helóta Biokertnek biztosan költöznie kell a Hungerit bővítése miatt.

Majzik Attila

Gazdasági és környezeti szempontból is fenntartható termelésre törekszenek. Fotó: Majzik Attila

Az idei tervezési szakasz után jövő tavasszal már a kivitelezési munkának is nekilátnának a Hungerit Zrt. új szentesi üzeménél. Az építési időt 18 hónapra tervezik, a 2025 második felére tervezett tesztüzeme után pedig 2025 végén vagy 2026 elején az ipari termelés is megindulna a baromfivágóhíd és -feldolgozó üzemben, közölte Sutka László, a szentesi cég új beruházásáért felelős igazgatósági tagja. Az üzem terveit és az azzal kapcsolatos környezetvédelmi tanulmányokat közmeghallgatás keretében ismertették a szentesi városházán.

Kinőtte a jelenlegi környezetét a Hungerit, ezért az új beruházással a legnagyobb tevékenységi körünket átvisszük egy másik helyszínre, ahol van hely a további fejlődéshez, emellett szeretnénk csökkenteni a központunk terheltségét. A meglévő infrastruktúra nem alkalmas a modern, automatizált gépsorok befogadására 

– indokolta a csirkefeldolgozás teljes folyamatát lefedő új vágóhíd és feldolgozóüzem megépítését Sutka László. A beruházással a cég jelenlegi évi 20 milliós csirkevágási kapacitását megdupláznák, a készülő 23 ezer négyzetméter alapterületű új üzem évi 40 millió baromfi levágására lesz alkalmas, amit tovább is bővíthetnek majd.

Fotó: Majzik Attila

Szalai Sándor környezetvédelmi szakértő kitért arra, hogy kiemelt figyelmet fordítottak a lehetséges bűzterhelés vizsgálatára: a tanulmányok szerint az új üzem szaghatása nem érinti majd a lakott területet. Ezzel kapcsolatban a Kocsis család arra volt kíváncsi, hogy mivel az ő házuk épp a tervezett teherparkoló mellett áll, ott milyen lesz a zaj- és bűzhatás, Szabó Csaba ökogazdálkodó pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy a gyár felépülésével el kell költöztetnie a Helóta Biokertet. Szabó Zoltán polgármester hangsúlyozta, mindkét kérdést meg fogják oldani, és meg fogják találni azt a helyet, ahol a biokertészet tovább működhet Szentesen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában