Az országos döntőben szántani is kell

2023.04.17. 17:45

Makón versenyeznek a legjobb agrárgépészek

Egy rangos szakmai tanulmányi verseny országos döntőjének ad otthont ezekben a napokban a Galamb József agrártechnikum. A megmérettetésen a hazai színeket egyetlen diák, Németh Koppány technikus tanuló képviseli.

Szabó Imre

A Galamb iskolában zajló színvonalas szakmai munka egyik elismerése, hogy az intézményben rendezik meg a versenyt. Archív fotó: Szabó Imre

Április 17-e és 19-e között az ország legjobb mezőgazdasági gépésztechnikus tanulói mérik össze felkészültségüket Makón elméleti és gyakorlati feladatok során. A versenyt évtizedek óta megrendezik a végzős agrárgépész tanulóknak, akiknek megéri felkészülni rá, hiszen ha a döntőn 70 százalék feletti teljesítményt nyújtanak, felmentést kapnak a technikusi vizsga alól. A résztvevőket abból a 100 jelentkezőből választották ki, akik Gödöllőn az írásbeli fordulót teljesítették. Innen a makói, országos döntőbe a legjobb 18 versenyző jutott be.

Hétfőn a verseny szóbeli része zajlott, kedden pedig a gyakorlati feladatok várnak a diákokra. Előbbit a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szakemberei állították össze, a gyakorlati feladatsort pedig a kamara jóváhagyásával a szervező iskola szakmai tárgyakat tanító tanárai. A gyakorlati próbák között például el kell készíteni a versenyzőknek műszaki rajz alapján egy munkadarabot az iskola műhelyében, össze kell kapcsolni, majd beüzemelni egy erőgépet és egy munkagépet, de szántási munkálatokat is kell végezni. A szervező iskolát Németh Koppány technikus tanuló képviseli – tudtuk meg Horváth Zoltántól, az intézmény igazgatójától.

Az iskola felkészült a versenyzők fogadására. Fotó: Galamb József Agrártechnikum

A verseny komolyságát jellemzi, hogy a kísérő tanárok a döntő ideje alatt nem találkozhatnak a diákokkal, a versenyzők szóbeli feleletét csak egy elzárt teremből kísérhetik figyelemmel. A gyakorlati feladatok idejére pedig külön szakmai programot szerveznek számukra a házigazdák, megnézhetik az iskola laboratóriumát és tankertjét, megismerkedhetnek a Zöldségcentrumban folyó algakutatási részleggel és részt vehetnek egy vetésbemutatón. Az eredményhirdetést szerdán 10 órakor tartják, ahol azonban a szabályok alapján az első 3 helyezettet nem nevezik meg. Ők a következő héten, a budapesti Szakma Sztár Fesztiválon tudják meg a végeredményt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában