Szegedi hírek

2023.04.05. 17:30

Tiszavirág festménnyel díszítették a szivattyúházat

Tiszavirágot ábrázoló festménnyel díszítettek egy, a Rókusi körúton álló szivattyúházat. A Mondolo Egyesület street art projektjének újabb állomását óriásbábbal, valamint iskolás gyerekek közreműködésével adták át.

Timár Kriszta

Fotó: janostorok.com

A Szegedi Hőszolgáltató Kft. és a Mondolo Egyesület évek óta együttműködik, melynek köszönhetően sorra újulnak meg a távfűtő régi, lepusztult fűtőházai. Legújabb közös street art projektjüknek köszönhetően ezúttal a Rókusi körúti bevásárlóközpont parkolójában álló szivattyúház kapott gyönyörű festményt minden oldalára. Ahogyan eddig, most is egy környezetünkben megtalálható élőlényt választottak tematikának, méghozzá a tiszavirágot. Az elkészült művet általános iskolás diákok részvételével adták át.

Ézsiás Tamás, a Mondolo Egyesület tagja elmesélte a gyerekeknek, hogy ezt a fajt Európában már csak itt lehet látni, a folyószabályozások ugyanis drasztikusan lecsökkentették az élőhelyeiket. 

A tiszavirágot választotta legújabb street art projektjük témájának a Mondolo Egyesület és a SZETÁV. Fotó: Török János
A tiszavirágot választotta legújabb street art projektjük témájának a Mondolo Egyesület és a SZETÁV. Fotó: Török János
Fotós: janostorok.com

– Három évig lárva állapotban az iszapban növekszik, majd imágó állapotban jön a felszínre. Ilyenkor már nem táplálkozik, egy napja van a párkeresésre és a szaporodásra. Ebben az állapotában jelenítettük meg az épület homlokzatán – beszélt a festményről, melyet a Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium diákjának, Kóbor Hannának a tervei alapján készített el Vinkó Leó és Marton Ákos.

Kóbor Balázs, a SZETÁV ügyvezető igazgatója elmondta, a cég évek óta igyekszik zöldülni. Ennek leghatékonyabb eszköze a geotermikus fűtési rendszer kiépítése, de az épített környezet szépítésében is részt vállalnak. A szivattyúház festésének nagyjából 3 millió forintos költségét a cég állta, de mint mondta, ez jóval olcsóbb megoldás volt, mintha újat építettek volna. A Tiszavirágról egyébként kihelyeztek egy tájékoztató-táblát is, mely minden fontos információt tartalmaz erről a veszélyeztetett rovarról.

A programot a Kövér Béla Bábszínház tiszavirágot ábrázoló óriásbábjával tették még színesebbé. A gyerekek azt követve, énekelve, gitárzenével kísérve járták körül néhányszor a megszépült épületet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában