2023.04.22. 07:00
Tíz napot csúszott az idei spárgaszezon
Élelmiszer-ellenőrzési technikus lett az öttömösi Tanács Attila és felesége Erika. A család generációk óta foglalkozik spárgával. A képesítésre azért volt szükség, hogy a zöldségfeldolgozó kisüzemükben dolgozhassanak. A héten elkezdődött a spárgaszezon.
Fotó: Török János
Az előmosó-előválogatóban kezdjük a munkát. Tanácsék egyenként a szalagra helyezik a frissen szedett spárgát. A gépet spárgára tervezték: a szárát levágja, megmossa, majd a végén méret szerint különböző ládákba kerül a zölden csillogó növény. Ez utóbbit már nem a gép végzi. Rózsáné Mészáros Gyöngyi tíz éve válogat spárgát, főszezonban 4-5 raklapnyit mázsaszámra. A héten kezdték el szedni a spárgát az öttömösi spárgaföldeken. A csütörtöki volt a második szedés.
A generációk óta spárgával foglalkozó öttömösi családhoz, Tanácsékhoz látogattunk el. A családfő, Attila a spárgaföldet mutatta meg, Tanácsné Vásárhelyi Erika és anyósa, Vargáné Dobó Jolán spárgasalátát, spárgapuffancsot és baconbe tekert spárgát készítettek nekünk, amit együtt ettünk meg. Finom volt, a spárga pont a kedvencem. Tízórai közben elmondták, bizonytalan és kiszámíthatatlan az idei szezon, ami eleve 10 nap késéssel indult a tavalyi évhez képest. Az első termést pedig néhány hete elvitte a mínusz 7 fok. Azt mondják, most, hogy az egyre emelkedő árak miatt luxus lett a zöldség-gyümölcs, az amúgy is drága spárga még drágább lesz. Az áruházakban a fél kiló vékony spárgáért 2000 forintot kérnek.
– Ki vagyunk szolgáltatva a piacnak, mert 1-2 napnál tovább ez a növény nem tartható. Mindössze 1300–2000 forintot kapunk a felvásárlótól kilójáért, mire az áruházak polcaira kerül, duplaannyi lesz – magyarázza Attila.
Itt még szóba kerül az ilyenkor megkerülhetetlen infláció. A műtrágya ára például háromszorosára ment föl, más vegyszerek 30-40 százalékkal drágultak, és a hűtés is rendkívül energiaigényes.
Tanácsnál a földtől az asztalig követtük a spárga útját. Az 1,4 hektáros spárgaföldről a zöldségfeldolgozóba vezetett az utunk. Tanácsné Vásárhelyi Erika 15 évvel ezelőtt találkozott leendő férjével és rajta keresztül a spárgával. Kistermelőként 3 éve foglalkozik savanyított spárga és spárgalekvár előállításával. Mezőgazdasági kisüzem létesítéséhez pályáztak, és ötmillió forintot nyertek. Már minden készen áll a munkára, a végzettségük is megvan hozzá. Hogy dolgozhassanak a saját üzemükben, elvégezték a az élelmiszer-ellenőrzési technikus képzést. Hamarosan beindítják a gépeket, és kezdődhet a munka.