Öttömös

2023.04.22. 07:00

Tíz napot csúszott az idei spárgaszezon

Élelmiszer-ellenőrzési technikus lett az öttömösi Tanács Attila és felesége Erika. A család generációk óta foglalkozik spárgával. A képesítésre azért volt szükség, hogy a zöldségfeldolgozó kisüzemükben dolgozhassanak. A héten elkezdődött a spárgaszezon.

Arany T. János

Fotó: Török János

Az előmosó-előválogatóban kezdjük a munkát. Tanácsék egyenként a szalagra helyezik a frissen szedett spárgát. A gépet spárgára tervezték: a szárát levágja, megmossa, majd a végén méret szerint különböző ládákba kerül a zölden csillogó növény. Ez utóbbit már nem a gép végzi. Rózsáné Mészáros Gyöngyi tíz éve válogat spárgát, főszezonban 4-5 raklapnyit mázsaszámra. A héten kezdték el szedni a spárgát az öttömösi spárgaföldeken. A csütörtöki volt a második szedés. 

Saját üzemükben dolgozzák fel saját spárgájukat Tanácsék. Fotó: Török János

A generációk óta spárgával foglalkozó öttömösi családhoz, Tanácsékhoz látogattunk el. A családfő, Attila a spárgaföldet mutatta meg, Tanácsné Vásárhelyi Erika és anyósa, Vargáné Dobó Jolán spárgasalátát, spárgapuffancsot és baconbe tekert spárgát készítettek nekünk, amit együtt ettünk meg. Finom volt, a spárga pont a kedvencem. Tíz­órai közben elmondták, bizonytalan és kiszámíthatatlan az idei szezon, ami eleve 10 nap késéssel indult a tavalyi évhez képest. Az első termést pedig néhány he­­te elvitte a mínusz 7 fok. Azt mondják, most, hogy az egyre emelkedő árak miatt luxus lett a zöldség-gyümölcs, az amúgy is drága spárga még drágább lesz. Az áruházakban a fél kiló vékony spárgáért 2000 forintot kérnek. 

Fotó: Török János

– Ki vagyunk szolgáltatva a piacnak, mert 1-2 napnál to­­­vább ez a növény nem tartha­­tó. Mindössze 1300–2000 fo­­rintot kapunk a felvásárlótól kilójáért, mire az áruházak polcai­ra kerül, duplaannyi lesz – magyarázza Attila.

Itt még szóba kerül az ilyenkor megkerülhetetlen infláció. A mű­­trágya ára például háromszorosára ment föl, más vegyszerek 30-40 százalékkal drágultak, és a hűtés is rendkívül energia­igényes. 

Fotó: Török János

Tanácsnál a földtől az asztalig követtük a spárga útját. Az 1,4 hektáros spárgaföldről a zöldségfeldolgozóba vezetett az utunk. Tanácsné Vásárhelyi Erika 15 évvel ezelőtt találkozott leendő férjével és rajta keresztül a spárgával. Kistermelőként 3 éve foglalkozik savanyított spárga és spárga­lekvár előállításával. Mezőgazdasági kisüzem létesítéséhez pályáztak, és ötmillió forintot nyertek. Már minden készen áll a munkára, a végzettségük is megvan hozzá. Hogy dolgozhassanak a saját üzemükben, elvégezték a az élelmiszer-ellenőrzési technikus képzést. Hamarosan beindítják a gépeket, és kezdődhet a munka. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában