Csongrád-Csanád vármegye

2023.04.17. 07:00

Válasszunk friss, tavaszi zöldséget reggelire is

Egy alaposan átgondolt zöldséges reggeli hozzájárul a szervezet feltöltődéséhez és az immunrendszer működéséhez is. Ráadásul az első tavaszi zöldségek nem csak színükben, hanem ízükben is igazán frissek. Éppen ezért érdemes megfogadni azokat a reggelizős tippeket, amelyeket a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Európai Friss Csapata állított össze.

Munkatársunktól

A reggelizés fokozza a koncentrációt, javítja a memóriát, a zöldségeknek köszönhetően garantálja a vitamin- és rostbevitelt. Fotó: Gémes Sándor

– A napi ajánlott 5 adag zöldségből 1-2 adagot érdemes már reggelire elfogyasztani. Egy adag friss tavaszi zöldség lehet például két közepes paradicsom vagy tíz darab kisebb koktélparadicsom, egy nagyobb paprika, tíz hónaposretek vagy épp egyharmad kígyóuborka. A lényeg, hogy érdemes a napindító étkezésre odafigyelni, mert a reggelizés fokozza a koncentrációt, javítja a memóriát, a zöldségeknek köszönhetően garantálja a vitamin- és rostbevitelt – hívta a fel figyelmet Fülöp Lili, az Európai Friss Csapat program dietetikusa. A szakember segítségével a NAK  összegyűjtött néhány tippet, hogyan lehetnek a friss hajtatott zöldségek a tavaszi családi reggelik rendszeres részei.

Tojásos reggelik zöldségekkel

A reggeli tojásételek könnyen kiegészíthetőek friss tavaszi zöldségekkel. A tükörtojástól a rántottán át bármelyik kedvelt fogás mellé szeletelhetünk fel paprikát, paradicsomot, újhagymát, hónaposretket vagy uborkát. A gyerekek kedvéért ezeket formázhatjuk is, például a retekből aranyos egérke lehet, a paradicsomból pedig kis virág.

A zöldségeket be is építhetjük a tojásos fogásokba, hiszen sok tavaszi zöldség vitamintartalma nem vész el a főzés és a sütés hatására. Bátran tehetünk akár reszelve, akár szelve a rántottához vagy az omletthez uborkát, paprikát, újhagymát vagy sárgarépát. A tojásmuffinba is süthetünk paprikát, újhagymát a sajt és a sonka mellé.

– Ezek a reggeli fogások ugyan már önmagukban is tartalmaznak zöldséget, de ettől még fogyaszthatunk melléjük friss zöldségeket is: koktélparadicsomot vagy retket – olvasható a NAK honlapján. 

Fotó: Gémes Sándor

Nincs szendvics zöldség nélkül

A friss tavaszi zöldségek elmaradhatatlan kiegészítői a szendvicses reggeliknek. Nincs olyan szendvics, amit ne lehetne feldobni zöldségekkel. 

– Ha a gyerekeket nehéz rávenni, hogy a zöldséget is megegyék, vonjuk be őket a tálalási folyamatokba. Például a felszeletelt zöldségekből, sajtból, esetleg sonkából fogpiszkálók segítségével készítsenek ők falatkákat, amelyeket aztán a szendvicsekhez vagy a vajaskenyérhez meg tudnak enni. Szendvicsek esetében ne akarjuk elrejteni a zöldségeket, inkább tálaljuk őket kreatívan – írják.

Fotó: Gémes Sándor 

Plusz egy tipp

A dietetikus szerint igazi vitaminbomba a reggeli mellé elfogyasztott smoothie vagy préslé is, amelynek szintén nagyszerű alapja lehet az uborka és a paradicsom.

Fülöp Lili rámutatott, a reggeli mellé kínált tavaszi zöldségek nagy része már korábban, akár előző este is előkészíthető, előre felszeletelhető és egy jól záródó dobozban tárolva sokáig friss és roppanós marad.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában