Szegedi hírek

2023.05.09. 16:19

A megelőzés fontosságára hívták fel a figyelmet

Prevenciós és rekreációs napot rendeztek a Somogyi-könyvtárban kedden, a Petefészekrák Világnapja alkalmából. Gyöngyfűzéssel és kvízzel várták a látogatókat. Szerdán az egészséges táplálkozásról szóló előadással folytatódik a program.

Koós Kata

Fotó: Török János

Immár tíz éve szolgál hídként a Mályvavirág Alapítvány a méhnyakrákos nők, az orvosok, a védőnők, a média és a lakosság között. Kimondottan a méhnyakrák-megelőzéssel és a rehabilitációval foglalkozik a szervezet. A Somogyi-könyvtárral 2020-ban kezdődött az alapítvány együttműködése, amelynek keretében a közgyűjteményben Mályvapolcot létesítettek, ahol a témával kapcsolatos prevenciós kiadványokat és köteteket érhetik el az olvasók. Továbbá kampányhetek, kötetbemutatók, pódiumbeszélgetések valósultak meg, utóbbiak szakorvosokkal, pszichológusokkal, valamint a betegségben érintettekkel. 

Kedden a Petefészekrák Világnapja alkalmából szóróanyagokkal és villámkvízzel várták az olvasókat. A kvíz kitöltői értékes zsákbamacska könyveket választhattak ajándékba, amelyek között akadtak szépirodalmi kötetek, recept- és gyermekkönyvek is. Az alagsorban pedig a mályvavirág színeivel harmonizáló gyöngyökből készíthettek karkötőt a látogatók. A mályvavirág az érett nő szimbóluma, amely szívós, kitartó és szép, akár a női lélek. 

A földszinten villámkvíz, az alagsorban gyöngyfűzési lehetőség várta a látogatókat. Fotó: Török János

Szerdán 17 órakor Az vagy, amit megeszel? címmel az egészséges táplálkozásról, a táplálkozás és a daganatos, illetve egyéb betegségek viszonyáról, különböző kúrákról, étrendekről, esetleges tévhitekről és ezek hatásairól beszélgethetnek az érdeklődők Boa-Gábor Lilla dietetikussal a könyvtárban.

Az előadó 2014-ben végzett a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karán dietetikusként, majd 2016-ban okleveles élelmiszermérnökként a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karán szerzett újabb diplomát. A szakember 2017 óta a SZTE I. sz. Belgyógyászati klinikáján dolgozik dietetikusként, valamint magánellátásban, illetve az Egészségfejlesztési Iroda keretein belül is foglalkozik fogyni, gyarapodni, illetve testösszetételüket módosítani vágyókkal, a családtervezési programban résztvevőkkel, a szénhidrátanyagcsere-zavarral és élelmiszer-allergiákkal, -intoleranciával élőkkel.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában