Az árvízi biztonságot növelik vármegyénkben

2023.05.10. 12:30

Az éghajlatváltozás indokolta a 970 milliós fejlesztést

Jól haladnak a munkálatok az Atka-szigeti-, Sándorfalvi, Percsorai- és Ányási gátőrjárás által közrefogott árvízvédelmi szakaszon. Megerősítik a gátat, valamint a töltéskoronán kiépítenek egy 10 kilométer hosszúságú, szilárd burkolatú üzemi utat is, ezzel biztonságosabbá téve az árvíz elleni védekezést mintegy 970 millió forintból.

Kiss Anna

Az érintett sándorfalvi szakasz. Fotó: ATIVIZIG

A kedvező időjárás miatt az előre meghatározott ütemtervnél is jobb elkészültségi szinten áll az árvízi biztonságot növelő projektünk. Már elkészült a töltésmagasításhoz szükséges tükör, a földanyag behordása folyamatos, valamint a vízoldali szigetelőpadka építse is zajlik. Bízunk abban, hogy marad a jó idő és a terveknek megfelelően szeptember 30-Áig befejezzük a munkálatokat

 – mondta el lapunknak Kozák Péter, az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (ATIVIZIG) igazgatója az Algyőt, Sándorfalvát, Baksot, Pusztaszert, Ópusztaszert és Dócot érintő árvízvédelmi projektről.

Fotó: ATIVIZIG

Az Országos Vízügyi Főigazgatósággal közösen csaknem 970 millió forint uniós forrásból valósítják meg a fejlesztést, amelynek eredményeképpen javul az érintett régió árvízvédelmi helyzete, csökken az árterek elöntésének veszélye, valamint az árvízvédekezési költségek is mérséklődnek. A beruházás kapcsán szerdán egyeztetést tartottak a szakemberek, ezt megelőzően adott számot lapunknak Kozák Péter a projekt előrehaladtáról.

A fejlesztést az éghajlatváltozás indokolta, hiszen amiatt megváltoztak, növekedtek a levonuló árvízszintek, ezeknek a hatásait árvízi kockázatként értékeljük. A jelenlegi projektünk, amelynek során töltésmagasítás és -erősítés valósul meg, csökkenti a kockázatokat, a védekezéshez szükséges logisztikai feladatokat pedig még nagyobb biztonsággal tudjuk majd ellátni kedvezőtlen időjárási körülmények között is

 – emelte ki.

A beruházás fő célja az árvízi biztonság növelése, ezzel együtt az árvízi kockázat csökkentése a Tisza-völgyben élő emberek és javaik, valamint az ipari, gazdasági létesítmények és a projektterületen lévő mezőgazdasági területek védelme érdekében. Megtudtuk, folyamatban van a Tisza folyó jobb partján, összesen 9,3 kilométer hosszban a töltésfejlesztés és stabilizálás, valamint a töltéskorona makadám szerkezetű burkolattal történő befedése is, amely könnyebbé teszi majd az árvízvédelmi feladatok csapadékos időjárási körülmények közötti ellátását.

Kozák Péter beszámolt arról is, hogy ezzel a beruházással éppen szemben zajlik egy hasonló műszaki tartalmú projektjük is, amely a belvízi biztonság komplex javítását célozza meg. Ennek során például korszerű szennyvíztelepet hoznak létre, valamint új töltéskeresztező műtárgyat is telepítenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában