Szegedi hírek

2023.05.19. 19:44

Díszközgyűléssel ünnepelt Szeged - Galéria

A városháza előtt tartott nyilvános díszközgyűlésen köszöntötte a szegedi önkormányzat új díszpolgárát, Pro Urbe-díjasait és azokat, akik Szegedért Emlékérmet kaptak. Az ünnepségen közreműködött a Szegedi Kortárs Balett és a Szegedi Szimfonikus Zenekar is.

Timár Kriszta

A város kiválóságait köszöntötték a pénteki díszközgyűlésen. Fotó: Török János

A hagyományoknak megfelelően idén is díszközgyűléssel ünnepelte a Városnapot a szegedi önkormányzat. A Széchenyi téren, a városháza előtt zászlófelvonással kezdődött délután 5 órakor a rendezvény, amelyet végül az égiek is megkíméltek. A napos melegben indult program félidejében ugyanis feltámadt a szél és sötét felhők kezdtek gyülekezni, végül azonban a legnagyobb fennakadást az jelentette, hogy néhány papírlap elrepült a programsorból.

A Petőfi-emlékév tiszteletére elsőként a Szeged kultúrájáért járó aranygyűrűvel kitüntetett Borovics Tamás, a Szegedi Nemzeti Színház művésze szavalta el a XIX. század költői című verset, majd a Szegedi Kortárs Balett Nézz fel című koreográfiáját nézhette meg a közönség, amelyet Juronics Tamás és Czár Gergely készített. Ezt követően Botka László mondott ünnepi beszédet.

A polgármester emlékeztetett: a török megszállás után 304 évvel ezelőtt kapta vissza városunk a szabadságát. Ehhez kötjük városunk napját, amelyet színes és gazdag programkavalkáddal ünneplünk. Ebből pedig a Covid után, a szomszédunkban dúló háború és az inflációs válság idején sem adunk alább. 

 

 Szeged legfőbb értéke és sikerének záloga a szabadság. Minden további értékünk ebből fakad –

 jelentette ki, majd hozzátette: Szeged összetartó közössége a mai napig kitartóan őrködik a város szabadsága felett.

Olyan nehézségekkel küzdünk most a hazai intézkedések, a történelmi drágulás és az infláció miatt, ami a három évszázad legsúlyosabb kihívásaival vetekszik. De nincs olyan akadály, amit ne tudnánk leküzdeni, hiszen Szeged megmutatta, hogy nem lehet legyőzni 

– jelentette ki Botka László.

A polgármester úgy fogalmazott, a rendkívüli időkben még nagyobb szükség van példaképekre.

Számos kiválóságot adott már a város a nemzetnek, de ezen az ünnepen jelenünk nagyjait is mindig megmutatjuk

 – tért rá az idei díjazottakra.

Elsőként a város új díszpolgárát, a dísztribünön mellette ülő Vécsei László neurológus professzort méltatta, aki 26 évig vezette a SZTE Neurológiai Klinikát, orvoskari dékánként is kivívta a város elismerését és szakterületén világhírű kutatóvá lett, átütő eredményeket elérve gyógyíthatatlannak hitt betegségekben. Ezt követően a Pro Urbe díjasokat köszöntötte. Mózes Ervint, Szeged korábbi címzetes főjegyzőjét, aki 35 évet dolgozott a közigazgatásban, 17 évig jegyzőként. És Nagy Bandó András humoristát, akinek viccei úgy élnek ma is, mint a 80-as években és aki görbe tükröt mutatva a hatalomnak segített felülemelkedni a nehézségeken.

A díszközgyűlésen átadták a Szegedért Emlékérmeket is. Ezt az elismerést Karsai Krisztina, az SZTE ÁJTK intézetvezető egyetemi tanára, tiszteletbeli konzul, Erdélyi Eszter, a Szegedi Deák Ferenc Gimnázium tanára, valamint Szilasi László író, irodalomtörténész kapta meg. A díjazottak köszöntése előtt a Gyüdi Sándor által vezényelt Szegedi Szimfonikus Zenekar adott rövid műsort.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában