Szegedi hírek

2023.05.20. 16:20

Élményautózáson jártak a látássérültek – Fotók

Önvezető autót tesztelhettek a Vakok és Gyengénlátók Csongrád-Csanád Megyei Egyesületének tagjai, valamint a Baranya, Bács-Kiskun, Békés és Pest vármegyéből érkezett látássérültek a szegedi reptéren. Az érintettek a reptér kifutópályáján élhették át azt, hogy milyen érzés önvezető autóval közlekedni, utazni.

K.A.R.

Az utazás közben átélt biológiai reakciókat figyelték a kutatócsoport tagjai. Fotó: Gémes Sándor

Fotó: Gemes Sandor [email protected]

Ballai Anna Máriától, a Vakok és Gyengénlátók Csongrád-Csanád Megyei Egyesületének elnökétől megtudtuk, a Szegedi Tudományegyetem Önvezető Jármű Társadalomtudományi Kutatócsoportja évek óta méréseket végez az önvezető autóban átélt pszichés folyamatok feltérképezésére. Ennek részeként idén elkezdték a vakok és gyengénlátók mobilitási szokásainak, reakcióinak a vizsgálatát.

Tették mindezt azért, hogy közelebb jussanak az ember és a gép között bizalom tényezőinek feltérképezéséhez – tette hozzá. Ebben a programban a csoport kiemelt partnerei a vármegyei egyesület tagjai.

Az egyetem kutatócsoportja egyébként már korábban is szervezett hasonló tesztautózást a reptér kifutópályájának biztonságos környezetében. Ahogyan akkor, úgy most is rögzítették és kielemezték az utazás közben átélt biológiai reakciókat. Tehát azt, hogy a járműben ülők hogyan élik meg, ha az autó saját magától elindul, lassít, fordul úgy, hogy a kormánykereket nem forgatja senki.

A kutatások ugyanis azt bizonyítják, hogy egyes biológiai reakciók megmutatják, hogy az emberek milyen érzelmi reakciókat élnek át, miközben megtapasztalják az önvezető autóban történő utazást. Így például az agyhullámok különböző frekvenciájú összetevőinek egymáshoz való aránya információt hordoz arról, hogy valaki mennyire érzi magát stresszesnek, nyugodtnak vagy akár izgatottnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában