Csongrád

2023.05.25. 15:34

Fejet hajtottak a hősök előtt Csongrádon – Fotók

M.A.

Koszorúzással és gyertyagyújtással emlékeztek. Fotó: Majzik Attila

Koszorúzással és gyertyagyújtással emlékeztek meg az első és második világháborúban elesett katonákra és civilekre Csongrádon. A megemlékezésen a politikai pártok képviselői mellett a civil szervezetek tagjai is részt vettek. A Magyar Hősök Emlékünnepén azon magyar katonák és civilek emléke előtt tisztelegtek, akik az életüket áldozták Magyarországért.

Csongrádon először az I. világháborús emlékműnél tisztelegtek. Somogyi Sándor szobrászművész alkotását 1923 szeptemberében avatták fel a Szentháromság téri parkban, a szobor leírását a korabeli újság így közölte: „A szobor főalakja az ülő Hungária, fején a magyar koronával, amint az égre tekintve a mindenható segítségét kéri a sebesült harcosra”.

Ezt a szomorúságában is szépséges szobor előtt idézte Varga Nándor versmondó Albert Ferenc és Buda Ferenc sorait az elesett katonák emlékére: „Csend, sűrű csend, a némaság fájó csendje, melyet olykor megtör egy-egy lélekharang. Te, ki a mában élsz, gondolj a hősökre, kiket sírok mélyén porhanyós hant takar. Nem önnön magukért vállalták a halált, szívük diktálta hazaszeretet, s becsület. Szolgálták híven Istent és e szent hazát, lelkükben hit lángja táplálta a tüzet”.

Ezt követően a II. világháborús emlékműnél folytatódott a megemlékezés. Lantos Györgyi, Máté István és Tóth Béla szobrászművészek alkotása a Dózsa György téri parkban egy borostyánnal benőtt kőfal előtt áll. A bronzkapu nyíló szárnyain 987 csongrádi áldozatának neve olvasható, a nevek fölött két bronzangyal tartja a lélekharangot, a kapuszárnyak körül, a kapubélletekben pedig a háború történetét felidéző domborművek láthatók. Felirata egy Radnóti Miklós idézet: „ A nagy szabadság angyala őrzi nagy álmunk az éjben”.

A szobrok és emlékművek előtt pislákoló gyertyák ma éjjel az elesett hősökért égnek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában