Helyi közélet

2023.05.26. 13:20

Felszentelték a Hunyadi-kápolnát a hódmezővásárhelyi laktanyában

Ökumenikus szertartás keretében felszentelték a Hunyadi-kápolnát pénteken a hódmezővásárhelyi Zrínyi Miklós-laktanyában.

delmagyar.hu

Archív fotó.

Fotó: Szovathy Kinga

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter ünnepi beszédében úgy fogalmazott, 

a lelkünket is úgy kellene ápolnunk és gondoznunk, ahogy azt a testünkkel tesszük, ennek pedig a legszentebb és szakrálisabb helyszíne a templom vagy kápolna

A politikus helyes dolognak nevezte, hogy a hadseregnek kápolnája van. Azt mondta, a hadsereg az egyházhoz hasonlóan erős közösség, mégis mindkettő - talán pont az erejénél fogva - a modernitás támadása alatt áll. Ezért fontos, hogy mind a haderő, mind az egyház közösségét védjük és óvjuk, és ennek találkozási pontja a kápolna avatása a hódmezővásárhelyi laktanya területén - tette hozzá. A miniszter felidézte, Alácsi Ervin katolikus tábori lelkész és Dudás Ferenc református tábori lelkész kezdeményezte a kápolna emelését, és annak létrejöttéért sokat tett Almási István néhai hódmezővásárhelyi polgármester és Lázár János, a térség országgyűlési képviselője is. A hódmezővásárhelyi alakulat Hunyadi Jánost választotta a kápolna névadójául. Hunyadi János szeme előtt egy erős, nemcsak kulturális, de szakrális értelemben is keresztény Magyarország lebegett. Magyarország akkor a keresztény Európa utolsó védőbástyája volt - közölte Szalay-Bobrovniczky Kristóf. 

Itt állunk sok száz év múlva az új kápolna előtt, és nem sokban különbözik az, ami a mi szemünk előtt lebeg: egy erős, szakrális értelemben is keresztény Magyarország, amelynek ismét mi vagyunk a védőbástyái

 - mondta a miniszter.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában