Egy éve menekültek a háború elől Magyarországra, többen segítettek nekik

2023.05.06. 20:55

Kárpátaljai magyar családot vendégelt meg a Vitézi Rend

Kovács Erika

Détár Zoltán tárkonyos, tejszínes bárányragu levessel és kecskepaprikással várta a kárpátaljai családot. Fotó: Kovács Erika

Hódmezővásárhelyen, a juhásztalálkozón Détár Zoltán, a Vitézi Rend hadnagya két bogrács ételt főzött. Egy kárpátaljai, magyar ajkú menekült családot is megvendégelt.

– A juhásztalálkozóhoz kapcsolódóan a Vitézi Rend minden évben meghív néhány családot azok közül, akik a legelesettebbek. Idén egy kárpátaljai család a vendégünk. A görögkatolikus egyház jóvoltából vannak Magyarországon, már egy éve Szegeden laknak és igyekeznek minél jobban beilleszkedni, szerencsére sikerrel. A szülők dolgoznak, a gyermekek iskolába járnak – mondta Détár Zoltán. Azt is mondta, mivel nincs járművük, így jobbára a négy fal között telik a szabadidejük. 

Fotó: Kovács Erika

– Lázár János miniszer úr jóvoltából vármegye bérletet kaptak, azzal jöttek el Vásárhelyre. A Szeretem Vásárhelyt Egyesület hozta ki őket a városból az állattenyésztési napokra, és túrós lepénnyel is megvendégelték őket. A belépőket a Hód-Mezőgazda Zrt. biztosította. Én pedig tárkonyos, tejszínes bárányragu levessel és kecskepaprikással vártam őket. Két héten belül Makón is jó programok várják majd őket, amikor kinyit a lombkorona sétány. Ez a legkevesebb, amit megtehetünk a hazájukat elhagyni kényszerült nemzettársainkért – fogalmazott Détár Zoltán.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában