Szeged

2023.05.12. 08:40

Körbeimádkozzák vasárnap Szegedet

Reggeltől estig zajlik majd vasárnap a szegedi rózsafüzér társulatok imazarándoklata Szeged szerte. A menet a dómból indul, majd Újszeged, Tarjánváros, Rókus és Alsóváros érintésével a Fogadalmi templomba tér vissza. Az ima minden szegediért száll majd az égbe.

Koós Kata

Aradi Mária elmondta, Szeged minden lakójáért, hívőkért és nem hívőkért egyaránt imádkoznak majd. Fotó: Gémes Sándor

2010-ben fogtak össze először a városi rózsafüzér társulatok, és hívták közös imazarándoklatra Szeged minden lakosát. A város valamennyi templomában működik rózsafüzér társulat, amelyek tevékenységének lényege, hogy minden nap elimádkozzák mind a négyféle rózsafüzért, azaz az örvendetest, a világosság titkait, a fájdalmasat és a dicsőségeset is.

 Érdekes, hogy több emberben egyidőben fogalmazódott meg a város körülimádkozásának ötlete. Ez lesz a 14. alkalom. Az országban csupán a fővárosban van nagyobb hagyománya az imazarándoklatnak, Budapest két évvel előzi meg Szegedet 

– mondta el lapunknak Aradi Mária, az újszegedi Árpád-házi Szent Erzsébet Plébánia rózsafüzér társulatának vezetője. Az első években körülbelül ötszáz fős volt a menet, a járvány alatt azonban lecsökkent 120-150 főre. Aradi Mária elmondta, bízik abban, hogy idén ismét sokan csatlakoznak a közösségi imádkozáshoz. 

Fotó: Gémes Sándor

A zarándoklat fővédnöke Kondé Lajos püspöki helynök, a dóm plébánosa, védnöke Thorday Attila, az újszegedi plébánia plébánosa. 

Fiatalokat, családokat, időseket egyaránt várunk a zarándoklatra. A célja, hogy Szeged város minden lakójáért, kicsikért és nagyokért, hívőkért és nem hívőkért is imádkozunk. A hitünk szerint Jézusnak ajánljuk fel városunkat, és mivel a rózsafüzért imádkozzuk rendszerint a körzarándoklaton, Szűz Mária szeplőtelen szívének is felajánljuk városunkat, és kérjük minden lakójának üdvösségét

 – részletezte Aradi Mária. 

A menet vasárnap reggel fél nyolckor indul a dómból, majd az Oskola utcán és a Belvárosi hídon át érkezik az újszegedi Árpád-házi Szent Erzsébet templomba. A Népkert sor, a Bertalan híd, a Szilléri sugárút, a Budapesti körút, a József Attila sugárút és az Uzsoki utca útvonalán jutnak majd el a harmadik állomáshoz 10 órára, amely a Tátra téri Szent Gellért templom, ahol szentmisén vesznek majd részt a zarándokok. Negyed 12-kor indulnak tovább a József Attila sugárút, Makkosházi, majd Rókusi körút, Kossuth Lajos sugárút útvonalon a Szent Rókus templomba. Onnan 13 órakor indulnak tovább. A Boros József utcán át haladnak a Kálvária térre, ahol a dombnál megállnak imádkozni. Majd a Veres Ács utca, Kolozsvári tér, Gólya és Rákóczi utca útvonalon érkeznek a tervek szerint fél háromra az alsóvárosi Havas Boldogasszony templomba. Négykor indulnak vissza a dómba, ahol közös rózsafüzér imádság után este hatkor szentmisével zárul a zarándoklat. 

Fogunk imádkozni a templomokban litániákat is, sokszor éneklünk is. Egységes tempóban mondjuk majd az imákat, ezzel is kifejezve az egységet és a közösséget. Számomra nagyon fontos a hitem megélése, a töltekezés, az Istennel való kapcsolat, aki soha nem hagy minket segítség és táplálék nélkül

 – mondta el Aradi Mária. 

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában