Második lett a vásárhelyi-szegedi csapat

2023.05.22. 17:30

Más szemetével versenyeztek a PET Kupa önkéntesei

A vásárhelyi Bethlen-gimnázium néhány lelkes diákja is csatlakozott a PET Kupa egyik csapatához. A látottak felülmúlták minden elképzelésüket.

T.Sz.

Elkötelezett bethlenes diákok is csatlakoztak a PET Kupához. Fotó: Tábori Szilvia

Sokféle dologért küzdhetünk életünk során, egy versenyen főként az elismerésért, hogy megtérüljön a befektetett munka, vagy hogy elmondhassuk, sikerrel vettük az akadályt. A PET Kupa résztvevői sajátos díjért küzdöttek: azon mérkőztek, ki szed össze többet más szemetéből. Majdnem 4 tonna hulladékot gyűjtött össze négy csapat.

A tapasztalat ereje

Újabb mellékfolyóra evezett ugyanis a folyómentő Tiszai PET Kupa az elmúlt hétvégén: 607 zsáknyi, nagyjából 3,6 tonnányi szeméttől szabadították meg Apátfalvától Szegedig a Marost és kis részben a Tiszát is. A vásárhelyi Bethlen Gábor Református Gimnázium néhány elkötelezett diákja is csatlakozott a természetbúvárokból, diákokból és horgászokból álló, Eke Péter vezette vásárhelyi-szegedi csapathoz csütörtökön és pénteken. Végül az összegyűjtött hulladék mennyiséggel másodikok lettek. Prikler György, az Alföldi Szabadidő Egyesület elnökségi tagja, a vásárhelyi Bethlen Gábor Református Gimnázium tanára volt a diákok egyik kísérője és az edukáció fontosságát hangsúlyozta lapunknak. Mint mondta, a szemét sajnos hihetetlenül gyorsan újratermelődik, ám a fiataloknak fontos a személyes tapasztalat, az, ha saját maguk látják a környezetszennyezés okozta károkat.

Elkeserítő látvány a vízen

A gimnazisták ugyan összességében jó élményekkel tértek haza, mégis részben elmaradt a jól végzett munka utáni örömérzet. Egyikük arról beszélt, hogy a program előtt arra számított, felemelő lesz végezni a feladattal, ami így is történt, ugyanakkor mélységesen szomorú volt látni azt a rengeteg hulladékot a természetben. Ám abban mindannyian egyetértettek, hogy bármikor elölről kezdenék a szemétszedést és jövőre is szívesen csatlakoznak a csapatokhoz. Lényegesen kevesebb hulladékra számítottak, elkeserítő látvány, megdöbbentő felismerés volt ennek ellenkezője – mondták a fiatalok. Hozzátették: nem érzik, hogy a kétnapos önkéntes munkával lekerült volna a teher a vállukról.

Felismerés a terepen

Egyik társukat éppen az lepte meg, hogy mindenhonnan a környezetszennyezésről, az ökotudatos lehetőségekről hallani, ennek ellenére a természetben végzi ez a hatalmas mennyiségű szemét. Elkeserítő tapasztalat ez számukra. Majd sorolták, hogy a rengeteg műanyag palack mellett papucsokat, játékbabákat, számítógép alkatrészeket, de még hűtőt is találtak. Abban biztosak, hogy ez a meghatározó személyes tapasztalat nem tűnik el a lelkükből nyomtalanul.

Az ASZE - BGRG - MOHOSZ csapatának Bethlenes diák tagjai voltak a 10. B osztályból: Kovács Anna Karola, Zaka Petra, Tószegi Rebeka, Ékes Erika, Jancsó Enikő, Stefula Emma, Gyevi-Szabó Nóra Virág, Fodor Zselyke, Szarka Zovát, Hegedűs László, Kiss Balázs Bálint és Korsós Péter. Prikler György és Jóriné Csölle Henriett pedagógusok kíséretében. A végzősök közül Tordai Maja, László Lajos és Járó Anna Luca is csatlakozott  pénteken Szabó Ildikó tanárnővel.  


 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában