PET Kupa

2023.05.23. 15:40

Tonnaszámra gyűlt a szemét a Marosból

Szabó Imre

A petkalózok most a Maros teljes hazai szakaszát tisztították meg a szeméttől. Fotó: Szabó Imre

3,6 tonna hulladékot gyűjtöttek össze a Marosi PET Kupa elnevezésű környezetvédelmi és szemétszedőverseny résztvevői az elmúlt napokban a folyóból, illetve a part menti területekről

 – tájékoztatta a Délmagyarországot Berberovics-Sóvári Viktória fő szervező. Ez 607 zsáknyi szemetet jelent. A versengést a 4 benevezett csapat közül a Petúnia nevű nyerte, ők vehették át a győztesnek járó kupát és a Maros Hőse kitüntető címet.

Fotó: Szabó Imre

Az összegyűjtött hulladék nagyjából 80 százaléka a víz felszínén úszó műanyag palack volt, aminek a java részét a határon túlról hozza a folyó. A 36 kilométeres távon evezve 100-150 méretenként bukkantak fel uszadékfával vegyes hulladékszigetek. Az összegyűjtött és különböző frakciókra szétválogatott hulladék nagyobb része, körülbelül 60 százaléka újrahasznosul.

Fotó: Szabó Imre

A helyi szemétgyűjtő akciók támogatására a PET Kupa szervezői – a Diageo támogatásának köszönhetően – a verseny után úgynevezett folyómentő horgonyhelyet hoznak létre Makón, a Kalandpark mellett. Ennek célja, hogy bázisként szolgáljon a későbbi vízi és ártéri takarítások során, zsákokat, kesztyűket biztosítson az önkénteseknek. Feladata az is, hogy megismertesse az érdeklődőkkel a PET Kupa tevékenységeit kiállításokkal, foglalkozásokkal, továbbá a folyómentésben részt vevő önkénteseknek pihenési, feltöltődési lehetőséget nyújtson. Kialakítására a Maros Vízisport Egyesület biztosított területet. Hamarosan kihelyezik azt a konténert, amelyben tárolhatóak a hulladékgyűjtéshez szükséges felszerelések.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában